Regnskap for nybegynnere

Oppdatert 09.10.2019

Regnskap er enklere å forstå hvis du glemmer alt du har hørt om regnskap fra før og begynner på nytt, med de aller enkleste prinsippene.

Starter du i feil ende blir ting med en gang mye vanskeligere.

Dårlige assosiasjoner til regnskap

Mange har dårlige assosiasjoner knyttet til ordet regnskap. De vet kanskje at det har med tall og penger å gjøre, at det handler om kvitteringer, bankutskrifter, betalinger og skatt.

Denne administrasjonen av økonomi kan virke vanskelig å forholde seg til, med mange regler å passe på, og fallgruver for den som ikke kan dette skikkelig.

Og det er riktig at det finnes en del ting å passe på. At mange ulike regler spiller inn når man skal føre et regnskap. Men det er ingen grunn til å la seg overvelde før man har satt seg litt mer inn i hva regnskap går ut på. Og når mange har en oppfatning av at det er komplisert, så glemmer man kanskje at de fleste er kjent med tenkemåten allerede, uten å være klar over det.

Tre enkle ting

Glem alle de negative assosiasjonene, og forsøk heller å se på regnskap fra et enklere perspektiv.

Regnskap handler i all hovedsak om å gjøre rede for tre ting.

1. Hvor pengene dine kommer fra (inntekter).
2. Hvordan de blir brukt (kostnader).
3. Hvor mye du sitter igjen med (resultat).

Begynner du med disse tre grunnleggende komponentene, vil det være enklere å forstå mer senere.

Du kan tenke som en regnskapsfører

Det er ikke helt ulikt hvordan man som liten fikk ukelønn og måtte lære seg å håndtere egne penger, man skjønte raskt at det ikke var noe igjen til fotballkort dersom man brukte alt på tyggegummi. Eller at man ikke hadde noe igjen å spare til ny sykkel hvis man brukte opp alt hver uke.

Tankemåten som behøves er allerede kjent, det gjelder bare å overføre denne til en ny situasjon.

Mange har også «regnskapslignende erfaringer» fra ulike typer jobbsituasjoner, men også i det daglige må man av og til tenke som en regnskapsfører. De fleste har en viss idè om hva som går med til hus og bil, strøm og dagligvarer, i forhold til reiser og ferie, hobby og fritid.

Det at det finnes mange regler å forholde seg til, vil du etterhvert skjønne at gir god mening. Og i mange tilfeller gjør disse reglene regnskapsarbeidet enklere, fremfor å komplisere det, fordi det er enklere å ha en konkret måte å gjøre ting på enn at man kan velge mellom flere alternativer.

Få hjelp der det er nødvendig

Dessuten er det ikke slik at du må kjenne alle regler eller alle regnskapstekniske uttrykk.

Du behøver bare å vite det som er aktuelt for din virksomhet og den informasjonen er ofte tilgjengelig allerede, dersom du søker deg litt rundt på nettet, eller trykker deg rundt på jithomassen.no.

Her kan du for eksempel lese mer om debet og kreditDenne artikkelen om balanse og resultat er også nyttig for nybegynnere.

Og skulle du ha behov for å få hjelp med konkrete ting du lurer på, kan bare spørre om hjelp når det er nødvendig. Det er ikke slik at du må gjøre alt av regnskapsarbeid helt selv, du kan gjøre akkurat så mye eller lite som passer deg, og få hjelp til resten.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

2 kommentarer om “Regnskap for nybegynnere”

Legg igjen en kommentar