Fiken eller Visma eAccounting?

Fiken eller Visma eAccountingFiken og Visma eAccounting er begge gode alternativer for små bedrifter som vil gjøre regnskapet selv, men de passer for ulike typer brukere. Denne sammenligningen kan hjelpe deg å velge.

Dette er ikke et forsøk på en komplett test som omfatter alle funksjoner, men en formidling av mitt personlige inntrykk som en (tilnærmet) daglig bruker av begge programmene.

Flere likheter

Visma eAccounting og Fiken har flere likheter og her er noen av disse:

 • Nettbasert tilgang med pålogging, du gjør regnskapet rett i nettleseren
 • Integrert fakturamodul slik at fakturaene du lager registreres automatisk i regnskapet
 • Elektroniske bilag (pdf eller bildefiler) og opplastningsfunksjon for dette
 • Rapportering direkte til Altinn fra programmet (mva, lønn og skatt)
 • Godt egnet for småbedrifter* og legger til rette for å gjøre regnskapet selv

* Med småbedrifter mener jeg mindre selskaper opp til en viss kompleksitet i regnskapet (antall bilag og ansatte, omsetning, rapporteringsbehov, etc.). Nøyaktig når man er så stor at man bør vurdere en annen løsning vil være individuelt, men det er en forutsetning for bruk av begge programmene at din bedrift er i målgruppen.

Under vil jeg vurdere Fiken og Visma eAccounting opp mot hverandre basert på vanlige regnskapsoppgaver.

Startsiden og menyen

Startsiden er det første bildet man møter når man logger seg inn og her vil man etterhvert bli godt kjent og finne sin måte å jobbe med programmet på. Men selv om man lærer denne siden å kjenne etterhvert så er førsteinntrykket er likevel viktig.

Fikens startside og oversikt

Forside Fiken

Fiken har en innholdsrik startside med flere detaljer og snarveier. Hovedmenyen er plassert som toppmeny og inneholder fem hovedpunkter hvor man klikker frem detaljerte undermenyer. Menypunkter som KJØP og SALG er selvforklarende, men FORETAK, OVERSIKT og ANNET gir mindre mening rent intuitivt. Snarveiene med “Jeg har solgt noe” og “Jeg har kjøpt noe” illustrerer Fikens folkelige tilnærming. Det er også nyttig at man kan slippe filer direkte på forsiden for å laste opp bilag, det samme kan man si om diverse påminnelser og advarsler.

Visma eAccountings startside

Forside Visma eAccounting

Visma eAccounting har en oversiktlig startside med menypunkter til venstre. Disse er STARTSIDE, SALG, INNKJØP, LØNN, KASSE og BANK, REGNSKAP og INNSTILLINGER, alle relativt selvforklarende, noe som forsterker inntrykket av at dette som et ryddig oppsett. Man har også en nyttig snarvei oppe til høyre, hvor du kan opprette et salg, innkjøp eller en bankbetaling. Generelt har Visma mindre informasjon på startsiden og færre menypunkter, og er derfor også enklere å navigere i, samtidig som det nødvendige likevel er med.

Konklusjon startside og oversikt:

Fikens startmeny har mange felter som gir et noe uoversiktlig inntrykk, mens Visma eAccounting virker ryddigere. Samtidig har Fiken flere nyttige snarveier og funksjoner. Begge kan forbedre rapporter/grafikk på forsiden.

Registrering av inntekter og kostnader

Registrering av inntekter og kostnader er gjentakende oppgaver som etterhvert blir rutine. Her vil det ofte være snakk om å lage og sende utgående faktura til kunder, og å registrere inngående faktura fra leverandører, samt betalinger og oppfølging.

Registrering av inntekter og kostnader i Fiken

Kontohjelp i Fiken

I Fiken kommer man enkelt til de ulike registreringsbildene. Både opprettelse av kunder, produkter og utgående fakturaer fungerer helt fint. Pluss for smart integrasjon/samarbeid med inkassoselskap til bruk på kunder som ikke betaler. Registrering av kostnader er også lettvint, med fin funksjon for utlegg. Valg av kontoer blir enklere med god hjelp underveis.

Registrering av inntekter og kostnader i Visma eAccounting

Ny leverandørfaktura Visma

Som i Fiken kan man lage sitt eget fakturaoppsett med logo og sende fakturaene direkte til kunden på mail, og purre direkte fra systemet ved sen betaling. Begge henter også firma-info fra Brønnøysund. Alt er enkelt og oversiktlig utformet også på kostnadssiden med registrering av inngående fakturaer og tolkning av bildevedlegg. Pluss for effektiv navigering.

Konklusjon registrering av inntekter og kostnader:

Registrering av inntekter og kostnader fungerer fint begge steder, men Fiken hjelper brukeren mer underveis, og fletter inn flere nyttige funksjoner. Visma er noe enklere bygget opp for effektiv registrering ved hjelp av færre “klikk”.

Funksjonalitet og diverse

For å ikke gjøre denne sammenligningen uendelig, samler jeg opp en sekkepost her som går på funksjonalitet ved den daglige bruken av programmene og diverse annet man merker seg underveis.

Fiken – funksjonalitet og diverse

Kommende frister Fiken

Fiken har som nevnt en hjelpsom tilnærming, som viser seg i alt fra beskrivelser av oppgaver, hjelpefunksjoner og videoer. Men utover ren opplæring finner man også tilleggsfunksjoner som rett og slett bare er veldig nyttige, som for eksempel påminnelser om frister for innsendinger, hjelp med betalingsinfo og kid (skatt og aga), sending av bilag på mail, supersøk og eksport til Excel, for å nevne noen.

Visma eAccounting – funksjonalitet og diverse

Bokføringsmaler i Visma eAccounting

Visma legger til rette for å gjøre regnskapet effektivt på en veldig god måte, med fokus på kjerneoppgavene i regnskapet og at det viktigste fungerer. Pluss for bokføringsmaler, rapporter og oversikt men de kludrer litt her og der. som feks. innsending av a-meldinger og betaling av skatt/aga. I likhet med Fiken er Visma dårlige på posteringer utenom standarden og korrigeringer, spesielt i forbindelse med reskontroføringer.

Konklusjon – funksjonalitet og diverse

Til tross for at Fikens hjelpsomhet noen ganger er litt “i veien”, så scorer de veldig høyt på funksjonalitet og går utover det man kan forvente med smarte funksjoner. Visma krever mer av brukeren uten at dette helt reflekteres i hva programmet selv leverer.

Pris

Begge løsningene har prismodeller som tar utgangspunkt i en fast månedspris, med ekstra kostnader for ulike funksjoner, derfor er det litt vanskelig å sammenligne priser direkte.

Der Fiken har en fast grunnpris og priser for hver enkelt tilleggsfunksjon, har Visma tre “pakker” som inkluderer et stigende antall funksjoner.

For å finne din pris vil du derfor måtte gå igjennom hva du har behov for av tilleggsfunksjoner, som for eksempel integrasjon med nettbutikk, import fra nettbank, budsjett, prosjektregnskap osv. Behov for tilleggsfunksjoner kan også spille en avgjørende rolle for ditt valg, da det er litt forskjell på hva de ulike programmene leverer.

Alle priser oppgis eks. mva og er sjekket 05.09.2019

Fiken koster

Logo Fiken

 • Fiken har en grunnpris på 159 kr måneden x 12 = 1908,- årlig for billigste alternativ.
 • Årsoppgjør koster 790,- for enkeltpersonforetak og 990,- for AS.
 • Lønn for en ansatt koster 70 kr måneden x 12 = 840,- årlig.

Gå her for prisliste Fiken.

Visma eAccounting koster

Visma-eAccounting

 • Visma START koster 99 kroner måneden x 12 = 1188,- årlig for billigste alternativ.
 • Årsoppgjørsmodulen koster 990,-  både for enkeltpersonforetak og AS.
 • 1 ansatt er inkludert i START-pakken, den utvidede pakken koster  149 kroner måneden x 12 = 1788,- årlig.

Gå her for prisliste Visma eAccounting.

Konklusjon pris

Visma eAccounting er et rimeligere alternativ for de aller minste. Fiken kommer med flere inkluderte funksjoner fra starten av. Pris avhenger av mange individuelle forhold.

Oppsummering og konklusjon

Å velge regnskapsprogram er en prosess hvor man tar hensyn til flere ulike faktorer og selv om ett program passer for noen, er det ikke slik at dette er det riktige valget for alle.

Fiken er det beste regnskapsprogrammet, særlig for nybegynnere.

Etter min mening er det liten tvil om at Fiken er et bedre regnskapsprogram, særlig for nybegynnere, de har også nyttige funksjoner som gjør hverdagen enklere for de mer viderekomne. Samtidig vil noen kanskje mene at Fiken er litt rotete, spesielt sammenlignet med Visma eAccounting, som er et effektivt og oversiktlig program.

Visma eAccounting er effektivt og oversiktlig for de med litt forkunnskaper.

Visma er i tillegg et rimeligere alternativ for de minste bedriftene, men de krever også mer av brukeren – men uten at de gir brukeren flere muligheter i form av funksjonalitet. Derfor kan jeg ikke se bort fra alle de gode funksjonene og den ekstra nytten man får ved å bruke Fiken, som her ligger milevis foran Visma for øyeblikket.

Konklusjonen – og vinneren – må bli…. Fiken

Testvinner Fiken

Prøv gratis

Men hvorfor høre på  meg? Dette er bare min subjektive mening. Du kan prøve både Fiken og Visma eAccounting gratis og gjøre deg opp din egen mening.

Eller kanskje XCELLO?

For de aller minste bedriftene kan både Fiken og Visma eAccounting være mer enn man behøver. Har du under 600 bilag (i løpet av året) anbefales XCELLO.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

2 kommentarer om “Fiken eller Visma eAccounting?”

 1. Jeg og kona har flere små selskaper der jeg fører regnskapene selv. Jeg hater regnskap, og valgte å føre et selskap med fiken og et med Visma. eAcc. Måtte finne beste. Hadde jo kun 20-60 bilag per måned uansett. Det finnes ikke tvil! eAcc virker som det er laget av regnskapsførere, og er sikkert logisk for den arten. Det er ikke ulogisk, men fiken er bedre. Mye bedre. Det tar utgangspunkt i det problemet jeg vil ha løst, og ikke den rette regnskapsførerfaglige situasjonen jeg befinner meg i. Fiken lærte også raskere av ting jeg gjorde, slik at jeg fikk mye «gratis» av programmet. Null tvil. Hater fortsatt regnskap, men fiken er best!

  Svar

Legg igjen en kommentar