Regler for overtidsmat og «pizzaskatt»

Mange bestiller en pizza til sene kvelder på kontoret, men det er ikke alle som kan reglene for overtidsmat. Her er regelverket som gjelder nå. Slik får du skattefri overtidsmat.

Man vil helst unngå den såkalte «pizzaskatten» på overtidsmat, som vil si at overtidsmaten blir skattepliktig som lønn for den ansatte.

Her er det du trenger å vite.

Regler for skattefri overtidsmat

Vilkårene for skattefri overtidsmat er enkle:

  • Man må ha jobbet minimum 10 timer sammenhengende utenfor hjemmet
  • Skattefritt beløp er 200 kroner per ansatt

Måltidet kan spises før arbeidstakeren har arbeidet 10 timer så lenge den totale arbeidstiden er minimum 10 timer.

Merk også at det (dessverre) ikke er skattefri dekning av overtidsmat når man jobber på hjemmekontor.

I motsetning til før, skal man ikke lenger forholde seg til reisetid til og fra jobb.

Overtidsmat og beløp

Den skattefrie satsen på 200 kroner gjelder selve måltidet. Dersom beløpet overskrides vil det overskytende være skattepliktig som lønn for den ansatte.

Det betyr at dersom arbeidsgiver dekker en pizza til 300 kroner for en person, så vil 100 kroner være skattepliktig lønn.

Leveringskostnader (som for eksempel Foodora) kommer i tillegg. Dette kan derfor kostnadsføres i tillegg til det selve måltidet koster.

Merk også at det er akkurat det samme hvem som dekker måltidet:

  • Arbeidsgiver kan betale for dette direkte, eventuelt med firmakort
  • Den ansatte kan legge ut privat og få beløpet refundert

Overtidsmat i regnskapet

Det vil være naturlig å bruke konto 5915 – Overtidsmat når man registrerer denne kostnaden i regnskapet.

Man har ikke fradrag for merverdiavgift for utgifter til overtidsmat, som betyr at det er kostnaden inkl. mva. som gjelder.

Dekkes et beløp over skattefri sats skal dette innberettes som skattepliktig fordel for den ansatte.

Overtidsmat for enkeltpersonforetak

Selvstendig næringsdrivende må forholde seg til de samme reglene for overtidsmat. Det betyr at de kan kostnadsføre inntil 200 kroner for overtidsmat i regnskapet, pluss evt. levering.

Overskytende beløp vil ikke være skattemessig fradragsberettiget, som betyr at man ikke kan ta det med i regnskapet.

Dette betyr at en som driver enkeltpersonforetak kostnadsfører 200 kroner, selv om måltidet skulle koste 300 kroner.

Er 200 kroner nok?

Da forslaget til de nye reglene (vedtatt  i 2019) var ute på høring påpekte Regnskap Norge at beløpet på 200 kroner var noe lavt.

Men Finansdepartementet fant beløpet tilstrekkelig og da ble det slik.

Dette er i utakt med hva man får for 200 kroner de fleste steder i landet, men slik er det.

Skrevet av Jan Inge Thomassen

Regnskapsfører med fokus på småbedrifter og tilgjengelig regnskapsinformasjon for alle. Har vært med fra DOS til web og opparbeidet variert erfaring fra en bransje i utvikling. Daglig leder i JITR AS.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar

jithomassen.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer