Hva koster en regnskapsfører?

Alle som driver egen virksomhet er opptatt av kostnader, og kostnaden til regnskapsfører er ikke noe unntak. Men det er ikke noe fasitsvar på hva en regnskapsfører bør koste.

Mange spør meg hva en regnskapsfører bør koste, men det er ikke enkelt å svare på spørsmål av denne typen:

  • Jeg har 200 bilag og fører regnskapet selv. Hva koster det å bruke deg til avstemming og årsoppgjør?
  • Jeg har bare 10 inntektsfakturaer og 25 kostnadsfakturaer, hva tar du for å gjøre regnskapet mitt?
  • Jeg ønsker å bytte regnskapsfører, for jeg betaler 20 000 kroner med en ansatt. Hva koster det?

Det er mange grunner til at disse spørsmålene er vanskelige å svare på, kostnad til regnskapsfører avhenger av flere faktorer og ikke bare antall bilag eller om man gjør regnskapet selv eller ikke.

Her er tre ganger tre viktige faktorer som vil påvirke kostnaden til regnskapsfører (rekkefølgen er tilfeldig):

1. Bilag og dokumentasjon

Som sagt så er det ikke bare antall bilag som er viktig, selv om det naturligvis er en del av dette. For eksempel vil det ikke alltid ta lenger tid å registrere 100 inngående fakturaer, enn det vil ta å registrere 50. Det kommer helt an på hvilken type fakturaer det dreier seg om. Dersom de 100 fakturaene alle er fra 1-2 leverandører og gjelder varekjøp vil de være relativt raske å registrere. Og om de 50 fakturaene er vidt forskjellige og har kostnader man må vurdere i forhold til fradrag, så vil man gjerne bruke tid på dette. Dersom dokumentasjonen er mangelfull, feks. ved at fakturaer mangler og at man må be om kopier osv., så er også dette noe som tar ekstra tid.

Bilag og dokumentasjon oppsummert:

  • Antall bilag
  • Type bilag
  • Kvalitet på dokumentasjonen

 

2. Type virksomhet

Hvilken type virksomhet og indre forhold i virksomheten, har også mye å si for kostnaden til regnskapsfører. En konsulent som fakturerer 1-2 fakturaer i måneden vil ha enklere inntekter å forholde seg til enn en virksomhet med flere typer inntekter, eller inntekter fra småkunder gjennom kontantsalg og kortbruk. Samtidig vil bransje påvirke, for ulike bransjer har forskjellige typer kostnader. Er man registrert for merverdiavgift påvirker dette, og har man ansatte vil også det medføre ekstra tidsbruk. Det samme vil gjelde om man har ulike driftsmidler aktivert i balansen og vurderinger rundt dette, eller andre spesielle forhold som kompliserer et regnskap, slike ting kan være alt fra leverandør-avtaler til mye privat kortbruk eller reisevirksomhet, det kan også være purringer/inkassosaker og uoversiktlige leverandørforhold.

Type virksomhet oppsummert:

  • Bransje
  • Lønn og mva
  • Indre forhold

 

3. Egenarbeid

Den siste posten har jeg valgt å kalle «egenarbeid» og med det mener jeg jobben eier/innehaver gjør i forkant av det som regnskapsfører skal gjøre, og her er det ofte mye å hente. Man har de som leverer alle bilag til regnskapsfører og ikke gjør noe selv, som kommer med krøllete papirer i en plastpose. Og man har de som har sortert alt i en perm og ingenting mangler. Alle skjønner forskjellen.

Man har også de som gjør regnskapet selv og mener de får dette til veldig bra, og bare behøver litt hjelp til avstemming, men så viser det seg at regnskapet er fullt av feil.

Her er det viktig å huske at det ofte vil ta mer tid å finne ut av og rette opp andres feil, enn det ville gjort for regnskapsfører å gjøre regnskapet riktig fra starten av. En annen ting er generell orden og rutiner i virksomheten, at fakturaer blir betalt regelmessig og ikke dobbelt eller med feil beløp (eller ikke i det hele tatt), at kundene betaler deg når de skal, ofte er dette enkle ting som likevel har lett for å skli ut og skape merarbeid.

Egenarbeid oppsummert:

  • Bilagslevering
  • Kvalitet på egenarbeid
  • Generell orden og rutiner

 

Med det håper jeg at de som stiller meg spørsmål av typen nevnt over har fått det svaret det ønsker, og litt bedre forståelse av hvorfor regnskapsfører faktisk koster litt av og til. I denne artikkelen skriver jeg litt mer om samme problemstilling.

 

*Bildet øverst er hentet fra Freepik.

Skrevet av Jan Inge Thomassen

Regnskapsfører med fokus på småbedrifter og tilgjengelig regnskapsinformasjon for alle. Har vært med fra DOS til web og opparbeidet variert erfaring fra en bransje i utvikling. Daglig leder i JITR AS.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar

jithomassen.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer