Spørsmål fra brukere av regnearket ENK<600

XCELLO Spørsmål

Skal ikke bilagene nummereres etter hverandre? Hvorfor får jeg feil i balansen? Kan jeg føre lønn i XCELLO? Kan jeg fakurere uten mva? Hvordan registrerer jeg en kreditnota?

Jeg får en god del spørsmål fra brukerne av regnearket og prøver å svare så godt jeg kan. Noen av disse gjengir jeg her slik at andre skal slippe å spørre om det samme. Bruker du allerede XCELLO kan du finne tips og råd her, og dersom du vurderer å begynne kan du få en bedre forståelse av hvordan regnearket fungerer.

Denne runden av spørsmål fra brukere av XCELLO er innom følgende:

 • Bilagsnummer og endring av dette
 • Feil i balansetall
 • Registrering av lønn
 • Fakturering uten mva
 • Registrering av kreditnota

Bilagsnummer og endring av dette

Spørsmål:

Skal ikke bilagene nummereres etter hverandre? Bilagene blir jo ikke etter hverandre da jeg vil ha bilag nr 1 for salg og bilag nr 1 for en kostnad.

Svar:

Regnearket er lagt med bilag i tre forskjellige kategorier:

 • Inntekter (med inntektsbilag som ofte vil være utgående faktura, kan også være annen salgsdokumentasjon)
 • Kostnader (med kostnadsbilag som gjerne er inngående faktura, kvitteringer fra kontantkjøp og lignende)
 • Balanse (med balansebilag som gjerne vil være relatert til bank eller andre balanseposter)

Hver kategori har løpende bilagssnummer som starter med 1. Meningen er at man skal sortere bilag i disse kategoriene, og lære seg å tenke på de ulike bilags-typene når man gjør regnskapet, noe som gjør regnskapet mer oversiktlig. Det er ikke noe i veien for at disse kategoriene har samme nummer så lenge man sorterer bilagene i disse kategoriene først.

Tips!

Du kan selv bestemme hvilket bilag du skal begynne på ved å endre på første bilagsnummer, så endrer de følgende bilagsnumrene seg automatisk. Dersom du for eksempel har en bilagsserie på dine utgående faktura som gjør at du begynner på faktura nummer 88, og ønsker samme bilagsnummer i regnearket, så endrer du bare “1” til “88” i cellen, og resten endrer seg selv.

Feil i balansetall

Spørsmål:

Jeg har nettopp lastet ned ditt excel-ark for mitt bitte lille enmannsforetak. Jeg sliter med å få korrekte summer i balansen. Bl.a får jeg opp leverandørgjeld til tross for at alt er betalt og mottatt. Likeså får jeg en for stor sum for kontormaskiner og varelager (har kun en tlf og en pc og inget varelager). Hva er galt?

Svar:

Det er sannsynligvis eksempeltallene fra den inngående balansen som ligger der fremdeles, som er tallene du finner i de grønne feltene helt til venstre i arkfanen for Balanse. Disse tallene må enten slettes eller du må legge inn dine egne tall her, dersom du har inngående balanse.

Les mer om inngående balanse her.

Om forhåndsutfylte felter/eksempler

Regnearket har en del forhåndsutfylte felter, som er lagt inn for å vise hvordan de ulike arkfanene skal fylles ut og hvordan de henger sammen. Ta gjerne en titt på disse før du starter, fordi det kan være nyttige eksempler som hjelper deg å skjønne hvordan regnearket fungerer i praksis. I disse eksemplene har jeg forsøkt å vise litt forskjellige typer føringer, og teksten i registreringen forklarer hva det gjelder.

Disse feltene er imidlertid ikke noe du skal ha med deg i ditt regnskap, derfor må du slette eksempelregistreringene før du starter. Du finner disse eksempelregistreringene i alle tre “hoved”-arkfanene, inntekter, kostnader og balanse.

Registrering av lønn

Spørsmål:

Hei, og tusen takk for regnearket. Du har hatt mye jobb med å få det så bra! Jeg skal føre regnskap for et aksjeselskap der jeg også har lønnsutbetalinger! Må opprette mange nye konti, men det skulle vel ikke by på så store problemer – eller?

Svar:

Takk for det. Det skal gå helt fint med lønn også ja, men som du sier så vil det kreve en del nye kontoer, som du kan redigere selv i arkfanen for kostnader. Det vil også kreve enkelte nye kontoer i balansen.

Oppdatering!* Det nye regnearket for aksjeselskap kommer med en eksempelpostering for lønn som viser hvordan man kan registrere en lønnsutbetaling.

Fakturering uten mva

Spørsmål:

Jeg skal fakturere uten MVA. Hvordan gjør jeg dette under fanen “inntekter”?

Svar:

Da bruker du konto 3100 Salgsinntekt uten mva, eventuelt konto 3200 Salgsinntekt utenfor mva loven, avhengig av hvilken type mva-fri omsetning du har.

Registrering av kreditnota

Spørsmål:

Jeg skal registrere en kreditnota men finner ikke en kode for dette i regnearket. Er det kanskje ikke mulig?

Svar:

Du kan registrere kreditnota ved å velge vanlig faktura, men registrere den med minus foran (negativt fortegn), da vil registreringen i regnskapet fremkomme som en kreditnota.

Bruker du XCELLO?

Spør meg gjerne om det du måtte lure på.

 

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

11 kommentarer om “Spørsmål fra brukere av regnearket ENK<600”

 1. Hei jeg kjøpte regnskapsprogrammet før nyttår. Da jeg skulle begynne å føre regnskapet for 2018 nå, får jeg opp at regnearket er passordbeskyttet. Er det slik at passordet bare gjelder fra 01.01.2018-31.12.2018. Hva gjør jeg?Trenger snarlig svar

  Svar
  • Hei Tor Petter!

   Regnearket er beskyttet med passord flere steder for å beskytte formler og oppsett, men ingen av de stedene du skal gjøre registreringer skal være låst.

   Sannsynligvis prøver du å registrere ting feil sted, husk at du bare kan endre kontoer hvor det er grønn bakgrunn, og at registreringer skal gjøres nede i de ulike arkfanene, og ikke oppe.

   Her er en kort introduksjon i hvordan du bruker regnearket, som jeg håper løser problemet ditt.

   https://www.jithomassen.no/slik-gjor-du-regnskapet-med-xcello/

   Du kan også sjekke ut XCELLO Brukersenter for flere tips.

   Om du får opp feilmeldinger også i de feltene som skal kunne redigeres, er sjansen stor for at du åpner et regneark som ikke støttes av din Excel-versjon, da kan du prøve med en annen versjon av regnearket.

   Versjonene er:

   XLSX for nyere Excel
   XLS for gammel Excel (før 2007)
   ODS for Open Office / Libre Office

   Svar
 2. Hei
  Jeg har kjøpt programmet nå, og trenger passordet for endre årstallet fra 2018 til 2017… Har utvidet frist en måned med levering idag ! Send meg passordet asap. takk

  Svar
  • Hei Antonio. Vi snakket jo på mail, så jeg regner med det ordnet seg til slutt. Til info til andre som måtte lese dette, så selges altså regnearket i versjoner pr. regnskapsår, hvor datoene er låst til det regnskapsåret du kjøper regnearket for.

   Svar
  • Hei Loren! Det er riktig at regnearket er beskyttet med passord, det gjelder både gratisversjonen og fullversjonen. Gratisversjonen er en begrenset testversjon, slik at du kan se hvordan regnearket fungerer, fullversjonen er mer fleksibel med tanke på endringer.

   Svar
 3. I alle kolonnene G-Q på radene 22-28 står det #REF! og de endrer seg ikke når jeg legger inn info i de grønne feltene. Hvordan løser jeg dette?

  Svar
  • Hei Aina. Det er litt vanskelig å si men det kan høres ut som om du bruker en versjon av regnearket som programmet ditt ikke klarer å lese (altså feil versjon i forhold til din Excel versjon). Send meg gjerne en mail med info om hvilke versjoner du har, så kan vi se om vi finner ut av det.

   Svar

Legg igjen en kommentar