Spørsmål fra leserne

Jeg får en del spørsmål fra lesere av jithomassen.no og mange ganger spør de om noe som jeg er helt sikker på at flere av dere lurer på eller kan ha nytte av å lese.

Derfor kommer jeg til å samle noen av disse spørsmålene og publisere de på nettsiden (uten å navngi noen). Her er første runde av leserspørsmål som er innom litt forskjellig, slik som feil saldo på bank, sletting av virksomhet, utlegg privatkonto, moms på transportkostnder, kontoplan og avskrivning og registrering for merverdiavgift.

Før jeg begynner vil jeg gjerne også nevne at jeg desverre ikke alltid har tid til å svare utfyllende uten å ta betalt for tiden jeg bruker. Har du et spørsmål er det likevel bare å spørre, så finner vi ut av det. Bruk kontaktskjemaet hvis du har noe du lurer på.

Feil saldo på banken

Spørsmål:

Saldoen min på banken stemmer ikke med saldo jeg har i regnskapet. Hvordan retter jeg dette?

Svar:

Da har du sannsynligvis gjort en feilpostering eller glemt å registrere noe. Du blir nødt for å gå igjennom kontoutskriften med det du har registrert i regnskapet for å finne ut hvor feilen ligger. Her kan du lese mer om bankavstemming.

Sletting av virksomhet

Spørsmål:

Jeg skal legge ned enkeltforetaket mitt, hva gjør jeg med skatteoppgavene? Skal jeg bare sende 0 i overskudd fremover?

Svar:

Hvis du skal legge ned virksomheten høres det ut som om det er enklere at du sletter enkeltpersonforetaket. Dette gjør du i samordnet registermelding som du kan sende fra Altinn. Husk å slette fra mva-registret også om du er registrert der (det gjør du i samme skjema).

Utlegg privatkonto 2060

Spørsmål:

Jeg har enkeltpersonforetak. Der har jeg lagt ut mye fra privat og det har jeg ført på konto 2060. Kan jeg ta ut like mye som jeg har lagt ut på den kontoen i lønn uten at jeg må skatte av det?

Svar:

Det korte svaret er ja. Men 2060 er ikke en konto som har noe med skatten å gjøre. Det at du har lagt ut for en kostnad via 2060 betyr bare at du har dekket dette av egen lomme og ikke via firmakonten. Du kan hele tiden ta ut så mye du vil av firmakontoen uten at det har noe å si for skatten (men pass på å ha nok penger på konto til driften). Skatten din beregnes ut fra overskuddet du har, ikke hvor mye penger du tar ut fra kontoen. Når du driver enkeltpersonforetak har du derfor ikke «lønn» men resultatet regnes som din inntekt.

Moms på transportkostnader

Spørsmål:

Jeg er momspliktig og skal legge moms på utgående varer. Når man sender ut faktura som er inkludert porto: stemmer det at det kun er nettokostnaden av transporten man skal legge moms på? (jeg betalte moms på portoen hos fraktselskapet)

Svar:

Det stemmer, du legger mva på nettokostnaden som også er din faktiske kostnad siden du får fradrag for inngående mva.

Kontoplan og avskrivning

Spørsmål:

Min mann har et enmannsforetak som trubadur. I 2016 investerte han i nye høyttalere til kr. 17500. Jeg har tatt på meg å føre regnskapet for han. Mitt spørsmål er hvilken konto jeg skal utgiftsføre høyttalerne på? Konto 6540 eller 1250?

Svar:

Det høres ut som om du burde lese artikkelen jeg har skrevet om aktivering og avskrivning. I dette tilfellet er investeringen over kr. 15.000 og du kan bruke konto 1250 og du kan skrive av årlig med 30% saldoavskrivning.

Registrering for merverdiavgift

Spørsmål:

Jeg har kom over 50000 grensen og registrerte meg for merverdiavgift i fjor, men nå har vi begynt på et nytt år. Skal jeg da fakturere uten mva igjen? Frem til jeg kommer over 50000 for i år?

Svar:

Nei, du skal fortsette å fakturere med merverdiavgift. Du registrerer deg bare en gang, så registreringen fra i fjor gjelder fortsatt.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

En kommentar om “Spørsmål fra leserne”

  1. Dette regnskaps-regnearket var jo bare helt fantastisk! Ikke for komplisert med for mye avanserte greier jeg ikke behøver, men avansert nok til å fange opp alt jeg behøver, som moms og slikt. Det gjorde det mulig for meg å føre regnskapet selv. Og det var jo ikke så veldig vanskelig. Takker så mye!

Legg igjen en kommentar