Spørsmål fra leserne (5)

Er det feil i beregningen av mva ved innførsel? Hvordan sorterer jeg bitcoin transaksjonene mine? Har du en kontoplan for aksjeselskap med de nye mva-kontoene? Hvor mye koster det å starte aksjeselskap og hva med regnskapsfører?

Jeg får en del spørsmål fra lesere av jithomassen.no og mange ganger spør de om noe som jeg er helt sikker på at flere av dere lurer på eller kan ha nytte av å lese. Derfor samler jeg noen av spørsmålene og publiserer de på nettsiden (anonymisert).

Denne runden av leserspørsmål som er innom følgende temaer:

 • Rapportering av MVA ved innførsel
 • Sortering av kryptovaluta-transaksjoner
 • Kontoplan for “ny” MVA-Melding
 • Oppstart av aksjeselskap og kostnad til regnskapsfører

 

Rapportering av MVA ved innførsel

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål ang mva. I 2017 staten bestemte at Mva skal ikke betales til espeditør firmaer når man kjøper varer fra utlandet for videresalg man fører på mvaoppgaver da betaler man mva.

La oss si at jeg har innført varer 1.termin og jeg betaler mva når jeg sender mva oppgave for 1.termin. så selger jeg varene i 2.termin. og jeg sender mva oppgaven for 2.termin og skriver utgående mva for solgte vare som jeg har allerede betalt endel av merverdiavgiften . Dvs staten får 2 ganger mva.

Tar jeg feil eller beregnes mva på annen måte for varer som har blitt innført for videresalg ?

Svar:

Godt spørsmål, enig i at den nye metoden for beregningen av import-mva kan virke forvirrende. Det som skjer er at du betaler mva ved innsendelse av oppgaven, samtidig som du får fradrag for MVAen på samme oppgave. Det vil si at du egentlig går i null i “mva-kostnad” akkurat slik som tidligere når du betalte mva ved import og fikk denne tilbakebetalt på neste oppgave.

Salget du beregnet med mva når du videreselger varen er hva “staten får” av mva på dette, altså bare 1 gang mva.

Håper det var klargjørende!

 

Kjøp og salg av Bitcoin

Spørsmål:

jeg har strevd over flere måneder å finne et program hvor jeg kan føre inn kjøp og salg av bitcoin, og som kan regne ut for meg gevinst og tap. Trodde først at jeg skulle kunne greie å regne det ut i hodet, men med mangfoldige småkjøp for forskjellige beløp over tid og med variende pris på bitcoin, har jeg skjønt at dette klarer jeg ikke selv. Har dere noe som kunne passe til formålet?

Svar:

Det har vi dessverre ikke, men vil tro det er mulig å laste ned csv filer fra de fleste exchanger og regne ut dette med et regneark du tilpasser selv. Dersom du driver med dette som næring vil slike regneark kunne være et grunnlag for å registrere dette i form av regnskapstransaksjoner, og da kan du gjøre resten for eksempel i regnearket XCELLO.

 

 

Kontoplan for “ny” MVA-Melding

Spørsmål:

Hei,
prøver å finne riktig kontonummer i kontoplan NS4102 vedrørende “ny” mva-oppgave;
punkt D innførsel av varer, post 9-10-11 og tilhørende konto for varekjøp.
Punkt E, postene 12-13, omvendt mva-plikt og tilhørende konto for varekjøp
Punkt G, post 17-18
Punkt B, post 7, med tilhørende konto for varesalg

Har du en komplett kontoplan for aksjeselskap som har med disse kontoene?

Svar:

Såvidt jeg vet finnes det ikke noen standard kontoplan som tar med disse kontoene, og det er også ulikt hvordan man velger å løse denne typen føringer avhengig av hvilket regnskapsprogram som brukes.

I regnearket XCELLO er dette løst ved hjelp av “dummy” kontoer som går mot hverandre og ikke har noen resultatmessig effekt, men sørger for at riktig beløp kommer inn i MVA-Meldingen.

 

Aksjeselskap, holdingselskap og kostnad til regnskapsfører

Spørsmål:

Jeg holder på å starte opp ny virksomhet, ved siden av det enkeltmannsforetaket jeg driver, og i den forbindelse så vurderer jeg litt forskjellige selskapsformer og strukturer og kostnader. Jeg er litt usikker på hvor mye omsetning og overskudd jeg kommer til å ha med det første i denne nye virksomheten, så jeg forsøker å få en oversikt over kostnadene også.

Jeg tror selskapet og virksomheten kan ha veldig stort potensiale, så det jeg vurderer er å først stifte et aksjeselskap som holdingselskap, og så stifte et aksjeselskap til, med det første som eier, og der virksomheten drives i selskap 2.
I det første selskapet blir det ingen annen virksomhet enn å eie selskap 2, og i selskap to så kommer det til å bli kanskje 100 salg og 50 kjøp i løpet av første året (eller noe i nærheten av det) og ikke så mye mer enn det som kommer til å skje der, så blir nok lite penger i omløp og få bilag.

Er det mulig å si sånn cirka hvor mye kostnadene blir på årsregnskap for holdingsselskapet og for det andre aksjeselskapet? Jeg tenkte å kanskje da bruke Xcello å føre selve regnskapet i, eller et online program, eller kombinere det med et faktureringsprogram, men forstår det slik at man må ha en regnskapsperson til å gå gjennom årsregnskapet om man har et aksjeselskap, stemmer? Eller kan jeg gjøre alt selv, med bistand fra f.eks Xcello?

Svar:

Det er fullt mulig å gjøre regnskapet helt selv, uten bistand fra regnskapsfører, det gjelder både det løpende regnskapet og skattemelding og årsoppgjør. Det forutsetter naturligvis at du har en god forståelse av dette, men et lite AS med enkle forhold behøver ikke være så vanskelig.

Tidligere var man pliktig til å ha revisor for et holdingselskap, men etter endringer gjeldende for regnskapsåret 2017, kan man velge bort dette dersom  man samlet sett er under terskelverdiene.

Hva en eventuell kostnad til bistand for dette kunne bli, vil være vanskelig å gjette, da flere faktorer spiller inn, hvor den aller viktigste er hvor mye arbeid som gjøres selv og kvaliteten på dette arbeidet. Dersom regnskapet er ferdig ført uten feil, kan et årsoppgjør (skattemelding og årsregnskap med noter) kunne koste fra 5-6000 kroner og oppover.

Du nevner holding selskap, vil også nevne at det er mulig å starte et AS og se an hvordan det går før man starter nummer to, det er ikke sikkert at et holdingselskap er nødvendig fra begynnelsen av.

 

Har du et regnskapsspørsmål?

 

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

4 kommentarer om “Spørsmål fra leserne (5)”

 1. Hei,

  Takk for masse nyttig info på din nettside. Skulle ønske flere regnskapsførere var mer tilgjengelig og raus med sin kunnskap. Jeg lurer på om jeg skal betalt mva på inntekter fra Google Adsense? Jeg tenker å lage en blogg og blogge litt om ulike kakeoppskrifter (har et eget bakeri. Så trenger litt eksponering). Hvis jeg tjener penger på at besøkende trykker på en adsense-annonse på bloggen min, skal jeg føre dette som mva-inntekt?

  Med vennlig hilsen
  Bjørnar

  Svar
  • Hei Bjørnar.

   Takk for spørsmål.

   Jeg kjenner dessverre ikke så godt til Adsense, men som utgangspunkt vil jeg tro dette er mva fritt når det gjelder annonser til utenlandske aktører og du får betalt fra et utenlandsk selskap. Dersom det gjelder annonser til norske aktører kan det være at man nærmer seg at inntekten kan vurderes som mva pliktig, dette avhenger også av om Adsense kan produsere salgskvitteringer med norsk mva, her er det beste å klargjøre med Skatteetaten som vanligvis er flinke å svare på denne typen problemstillinger.

   Svar
 2. Hei. Har satt i gang et AS som er i oppbyggingen og lite med regnskapsbilag.
  kan jeg laste dette programmet på en “memory stick” og bruke fra flere maskiner.
  Er hendig når jeg er ute og reiser .

  Svar

Legg igjen en kommentar