Spørsmål fra brukere av XCELLO (3)

XCELLO Spørsmål

Kan jeg slette kommentarer? Hvorfor kommer ikke alle kontoer med? Kan man lage kontoplan selv? Hvorfor viser kundefordringer for høyt tall? Hvordan fører jeg forskudd på betaling? Regnearket oppdaterer seg ikke! Kan du gjøre kolonne C bredere? 

Jeg får en god del spørsmål fra brukerne av regnearket og prøver å svare så godt jeg kan. Noen av disse gjengir jeg her slik at andre skal slippe å spørre om det samme. Bruker du allerede XCELLO kan du finne tips og råd her, og dersom du vurderer å begynne kan du få en bedre forståelse av hvordan regnearket fungerer.

Denne runden av spørsmål fra brukere av XCELLO er innom følgende:

 • Kan jeg slette kommentarer?
 • Hvorfor kommer ikke alle kontoer med?
 • Kan man lage kontoplan selv?
 • Hvorfor viser kundefordringer for høyt tall?
 • Hvordan fører jeg forskudd på betaling?
 • Regnearket oppdaterer seg ikke!
 • Kan du gjøre kolonne C bredere?

Endring eller sletting av kommentarer

Spørsmål:

Det hadde vært fint om det kunne gis tilgang til å fjerne alle kommentarer som er relatert til eksempel forklaringer. Tenker da også å få fjernet unødvendige linjer, ikke bare skjule dem.

Svar:

Du kan slette alle kommentarer men siden arkene er låst er det ikke mulighet for å slette linjer. Desverre åpner jeg ikke arkene, da denne låsingen har en hensikt både for å sikre formler og regnskapsår.

Her er det omtalte tekst-feltet i regnearket, som er et forklaringsfelt man finner inne i hver enkelt arkfane. Dette feltet har jeg brukt til å forklare eksempelposteringene man finner i regnearket. Når eksempelposteringene er slettet og man begynner med sitt eget regnskap vil dette feltet fremdeles være der, men da kan man slette innholdet og bruke dette til egne notater, tilleggsinformasjon, påminnelser, etc.

Kontoer som ikke kommer med

Spørsmål:

Det kan også synes som om at ikke alle konti blir tatt hensyn til i utregniger. F.eks. for inntekter og konto 3120. Her blir det feil i nettobeløp.

Svar:

Konto 3120 kommer ikke med fordi den ikke er opprettet, for denne typen inntekt vil jeg anbefale å bruke konto 3100, du kan eventuelt opprette konto 3120 på den ledige grønne kontoen i Inntekter-arkfanen.

Kontoer som ikke kommer med/ikke summeres skyldes i de aller fleste tilfeller at kontoen ikke er opprettet, enten det gjelder inntekter og kostnader. Husk at man bare kan registrere på kontoer som man har opprettet (øverst i arkfanen). Tar man i bruk andre kontoer vil ikke summeringen stemme.

Kontoer fra standard kontoplan

Spørsmål:

Regnskap har jeg ikke mye peiling på men det synes som om Excel opplegget ditt burde være forståelig men tillat meg følgende dumme spørsmål:

Jeg regner med at det er en norsk standard for konto koder eller kan man generere en enkel kontoplan selv?

Svar:

Det stemmer at regnearket er basert på standard kontoplan, og du har mulighet for å endre på kontoer flere steder for å tilpasse din virksomhet.

Regnearket har en egen arkfane for standardkontoer for å hjelpe deg med å endre og tilpasse kontoene til ditt behov.

For høyt tall på kundefordringer?

Spørsmål:

Unnskyld at jeg spør men det ser ut som om tallet på kundefordringer er for høyt, er det ikke? Det er høyere enn det som tilsammen ble utfakturert (?)

Sendt fra min iPhone

Svar:

Her må du huske at kundefordringer viser hva som er utfaktuerert inkl. mva. (25%). Derfor vil dine totale kundefordringer være høyere enn ditt totale salg (når du ikke har registrert noen innbetalinger).

Forskuddsbetalte kostnader

Spørsmål:

Kan du gi en beskrivelse av hvordan forskudd på betaling av forsikring skal føres?

Svar:

Opprett konto 1720 Forskuddsbetalte kostnader i balansen. Gå til DIVERSE-arkfanen og registrer den forskuddsbetalte forsikringen debet Forskuddsbetalte kostander (konto 1720), kredit forsikringsselskapet (konto 2400). Til neste år kostnadsfører du dette med debet forsikring (7500) og kredit Andre Forskuddsbetalte kostander (konto 1720). Konto 1720 skal da gå i null (forutsatt at du bare hadde denne forskuddsbetalte kostnaden).

Regnearket oppdaterer seg ikke

Spørsmål:

Jeg prøvde å føre på min PC nå. Da fungerte det, men som du ser av uttrekket nedenfor godtok programmet ikke at jeg merket med null mva. Den virksomheten jeg fører for er fritatt for mva. Og på første bilag byttet han om på mva og nettobeløp.

Svar:

Dette får jeg tilbakemelding på noen ganger, da ofte fra noen som bruker regnearket på Mac. Jeg tror det kan skyldes at du må ha en nyere versjon av regnearket, kanskje du bruker XLS versjonen men skulle brukt XLSX versjonen.

Bruk av feil versjon av regnearket kan føre til at dette ikke fungerer som det skal. Sjekk derfor hvilken versjon du skal bruke og test gjerne alle versjonene dersom noe er feil.

Kan du gjøre kolonne C bredere?

Spørsmål:

Kolonne C er for smal, kan du gjøre denne bredere slik at jeg får større plass til å legge inn beskrivelser for kostnader og inntekter i kolonne C?

Svar:

Det er desverre ikke muligå gjøre kolonne C bredere siden regnearket er låst, men da vil jeg anbefale deg å redusere skriftstørrelsen slik at du på den måten får plass til mer informasjon. Ta evenutelt i bruk notatfelt om du ønsker å legge til informasjon.

Fant du ikke svar på det du lurer på her? Spør meg da vel!

 

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

6 kommentarer om “Spørsmål fra brukere av XCELLO (3)”

 1. Hei! Kjøpte nettopp XCELLO for foreninger og lag og holder på å tilpasse kontoplanen til vårt bruk; vi har en gammel kontoplan som ikke er i samsvar med NS kontoplanen. Ser at det f.eks. bare er satt opp 5 inntektskontoer på “grønne linjer”, mens de andre er låst. Kan jeg legge inn flere nye inntektskontoer (og evt. utgiftskontoer) med å legge til linjer i regnearket?

  Svar
  • Hei! Det er dessverre ikke mulig å legge til flere kontoer ved å legge til flere linjer, verken på inntekter eller kostnader. Vil anbefale å tilpasse de som er der, eventuelt samle sammen relevante poster.

   Svar
   • Takk for raskt svar! Siden det ikke er mulig å legg inn flere inntekts- og utgiftskontoer vil det være aktuelt for vår forening å gjøre noen endringer i de “standardkontoene” som er lagt opp i regnearket. Ettersom vi også må kjøpe nytt regneark for hvert regnskapsår (årstallet for regnskapsår er låst) antar jeg at vi må konfigurere regnearket på nytt hvert år?

    Svar
 2. Hei!

  Hva er passord for å oppheve arkbeskyttelse? Jeg får ikke til å gjøre endringer i cellene.

  Takk for svar!

  Svar

Legg igjen en kommentar