Smarte fradrag for næringsdrivende

Nå er det snart tid for å levere skattemeldingen. Da kan det lønne seg å ta en ekstra vurdering på om du har fått med deg fradragene du har krav på.

For å være sikker på at du får med deg de fradragene du har krav på kan det lønne seg å gå bredt ut med en «smart tankemåte».

Smart tankemåte

Det aller beste du kan gjøre for å være sikker på at du får med deg de fradragene du skal, er å begynne å tenke smart.

Som hovedregel kan man nemlig si det slik at alle utgifter du pådrar deg i virksomheten, såkalte «utgifter til inntekts ervervelse», er fradragsberettigede i regnskapet.

Noe som selvfølgelig bare er et utgangspunkt, for i praksis er det ikke så enkelt. Du får for eksempel ikke fradrag for en dyr dress du kjøper for å imponere kunden, restaurantregninger over alle støvleskaft, eller golf-kurset du måtte ha for å kunne golfe sammen med forretningsforbindelser.

Det finnes altså en del regler som begrenser hva som er fradragsberettiget. Men tankemåten kan du godt beholde, for ellers vil du gå glipp av mange fradrag du skulle hatt.

Det kan dermed bokstavlig talt lønne seg å tenke over alle kostnader du har i nærings øyemed, og sjekke underveis om dette er noe du kan få fradrag for eller ikke. De fradragene du ikke har krav på, krever du ikke, men en slik tankemåte vil gjøre at plukker opp de tingene du faktisk har krav på.

Smarte fradrag

Her er noen smarte fradrag for næringsdrivende, som kanskje ikke alltid er like åpenbare, alle forutsetter naturligvis at kostnaden er reell og kommer fra din næringsvirksomhet, samt at den dokumenteres i henhold til dokumentasjonskravene:

Bompenger og parkering

Dersom du er ute og kjører i yrkessammenheng, for eksempel på vei til kurs eller kundemøter, kan du få fradrag for bompenger og parkering i regnskapet. Husk at det ikke er mva-fradrag for denne typen kostnad.

Bruk av privat bil i næringssammenheng

Bruker du din private bil til jobbturer som nevnt over, får du ikke fradrag for regningen for påfyll av bensin, men du kan få fradrag for kjørte kilometer i henhold til din reiserute.

Dette er skattefritt inntil statens satser som er 3,50 pr kilometer (2017). Du kan lese mer om bruk av bil i enkeltpersonforetak her.

Oppmerksomhet (blomster, konfekt, etc.) til kunder

Enkle oppmerksomheter til kunder og forretningsforbindelser er fradragsberettiget med inntil 260 kroner (2017).

Telefon og bredbånd

Du kan få fradrag for telefon og internett når dette brukes i næringssammenheng, det gjelder selv om du også bruker disse privat, det er nemlig derfor man har en tilbakeføringsregel for privat bruk som må anvendes, denne kan du lese mer om her.

Hjemmekontor

Du kan få fradrag for hjemmekontor, men dette fradraget er ikke spesielt «lukrativt». For selvstendig næringsdrivende begrenser det seg til et årlig beløp på kr. 1800 (2017), og for ansatt i eget AS er det strenge regler som gjelder, noe du kan lese mer om her.

PC eller telefon

Kjøper du ny PC eller telefon, og dette skal brukes i din næringsvirksomhet, må du passe på at får med dette i regnsakpet ditt.

Kurs

Deltakelse på kurs er fradragsberettiget så lenge det gjelder spesialiring som er relevant for din virksomhet, det gis ikke fradrag for grunnutdanning.

Regnearket XCELLO

xcello

Regnearket XCELLO er et regneark for deg som gjør regnskapet selv og det har versjon både for enkeltpersonforetak og for aksjeselskaper. Dette er sannsynligvis Norges rimeligste regnskapsprogram, og i tillegg er det slik at du kan føre beløpet det koster som en kostnad i regnskapet.

Smart eller hva?

Skrevet av Jan Inge Thomassen

Regnskapsfører med fokus på småbedrifter og tilgjengelig regnskapsinformasjon for alle. Har vært med fra DOS til web og opparbeidet variert erfaring fra en bransje i utvikling. Daglig leder i JITR AS.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar

jithomassen.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer