Skattepanikk?

skattepanikkDet slår aldri feil, med leveringsfristen for selvangivelsen like rundt hjørnet (31.mai) er det mange som får et akutt anfall av skattepanikk. Men fortvil ikke, du kan kjøpe deg mer tid helt gratis.

Fem måneder ut i det nye året er det egentlig ingen grunn til at regnskapet for fjoråret ikke skal være ferdig enda, foruten at mange småbedriftseiere virker å være veldig flinke på på prokrastinering. Da kommer gjerne skattepanikken.*

Skattepanikk

Noen av de panikkslagne bedriftseierne sender meg mail, med fortvilte beskrivelser av alt som gikk galt med regnskapet i år og korrigeringene som gjorde ting enda verre, slik at det slutt bare ble rot. Nå lurer de på om jeg har tid til en ekstra kunde i år, og om det vil være mulig for meg å bli ferdig i løpet av et par dager.

Andre ringer meg med oppjagede beskrivelser av skatteskjemaene som gir feilmelding og lurer på om det kan ha noe med differansene i regnskapet å gjøre, og de er helt sikre på at absolutt alt annet er gjort helt riktig og om jeg bare kunne se over en liten time så burde det holde.

For det kan du vel? Du ser sikkert feilen med en gang, gjør du ikke?

Slik unngår du skattepanikk

Og det kan hende at jeg ser feilen ganske raskt, men det er likevel umulig for meg å hjelpe alle “drop in” kunder som kommer i siste liten, for det kan også ta tid å finne ut av hva som er feil, og dessuten vil man ofte avdekke flere, bakenforliggende feil i prosessen.

I alle tilfeller anbefaler jeg bedre rutiner og at man er ute i god tid fremover.

Regnskap er mest interessant dersom man registrerer fortløpende, og har kontroll på tidsfrister. Man skal heller aldri undervurdere tiden de ulike prosessene i et regnskap tar. Klarer man dette unngår man skattepanikk.

Her finner du noen generelle tips og råd for deg som gjør regnskapet selv.

Og sitter du med årsavslutningen kan du finne en del nyttig informasjon her.

Men to dager før fristen er det naturligvis for sent å endre rutiner, det må du gjøre til neste år (men begynn med en gang!).

Søk om utsettelse

Nå har du ingen annen utvei enn å søke om utsettelse til 30. juni, som alle søkere får innvilget automatisk. Dermed kan du ta deg en kopp kaffe og slappe av mens du finner ut av feilen i ro og mak, det er mye, mye bedre.

Her er en beskrivelse av hvordan du søker om utsettelse.

NB! Ikke slapp for mye av, pass på at du ikke befinner deg i samme situasjon igjen om en måned.

 

* Skattepanikk er en tilstand/følelse som oppstår i slutten av mai, når fristen for selvangivelsen nærmer seg. Den gir seg uttrykk i stress og angst for å ikke klare å levere regnskapet i tide, og utløser ofte panikkartede henvendelser til regnskapsfører.

 

Bildet er hentet fra Freepik.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar