Nye noter til Årsregnskapet

Noter til årsregnskapetÅrsregnskapet skal sendes inn sammen med noteopplysninger med utdypende informasjon. Men hvilke noter er obligatoriske og hvilke bør man ta med? Her er det du trenger å vite.

Årsregnskapet er en standard oppstilling av resultat og balanse som må utarbeides av alle regnskapspliktige virksomheter. Det leveres sammen med et vedlegg som kalles noter/noteopplysninger.

Til tross for navnet har notene ingenting med musikk å gjøre. Notene er tilleggsinformasjon til regnskapet.

Men hvilke regler gjelder for små foretak når noen noter er obligatoriske og andre valgfrie? Og hva betyr endringen i regnskapsloven i 2021?

Hvilke noter må med i årsregnskapet?

I 2021 ble det vedtatt flere umusikalske endringer i regnskapsloven for å tilpasse denne til EU-direktiver.

For små foretak betyr det færre obligatoriske noter, men samtidig en strengere vurdering av hvilke ikke-obligatoriske noter som skal være med.

Den såkalte forenklingen tåkelegger dermed et uklart område ytterligere, og gir foretaket et større formelt ansvar for å vurdere hva som er nødvendige og vesentlige opplysninger.

I praksis vil nok mange «slippe unna» med å klippe og lime fra fjoråret slik de alltid har gjort. Mange vil nok også tenke at det er bedre med en note for mye enn en for lite, og dermed ta med et par noter ekstra.

Under følger en oppsummering av notekrav ihht. nytt regelverk. De obligatoriske notene skal alltid være med. Uansett.

Obligatoriske noter små foretak

Regnskapsloven angir hvilke noter som er obligatoriske for små foretak, der finner vi at:

«Små foretak skal alltid gi opplysninger som nevnt i §§ 7-42 til 7-45.»

Men nå som disse paragrafene er endret bortfaller kravet om å opplyse om bla. aksjekapital, største eiere, obligatorisk tjenestepensjon og ytelser til ledende personer.

Det vil i praksis si at vi står igjen med disseobligatoriske noteopplysningene for små foretak:

1. Antall ansatte

Det skal opplyses om antall årsverk som den regnskapspliktige har sysselsatt i regnskapsåret.

2. Lån og sikkerhetsstillelse til ledende personer, aksjeeiere m.v.

Lån til eller sikkerhetsstillelse til fordel for medlemmer av styret, adminstrasjonen eller annet kontrollorgan. For hvert lån skal det opplyses om hvilke vilkår som gjelder, herunder rentesatsen og avdragsplanen.

3. Beholdning av egne aksjer

Dersom selskapet eier egne aksjer ihht. regnskapslovens kapittel 9, skal det også opplyses om dette. Dette vil ikke være aktuelt for særlig mange.

I praksis betyr dette at de fleste små foretak kun har 2 obligatoriske noter. Men så enkelt er det likevel ikke.

Her kan du laste ned et gratis eksempel på nye obligatoriske noter til årsregnskapet.

Valgfrie noter for små foretak

Men så enkelt var det likevel ikke, for etter å ha fått de obligatoriske notene på plass, må man vurdere hvilke valgfrie som skal med.

De valgfrie notene skal tas med dersom de er «nødvendige for å bedømme stilling og resultat».

Dette gir rom for tolkning og vi har ikke noe fasitsvar på hva som er nødvendig eller vesentlig. Samtidig vet vi at denne vurderingen nå er strengere enn tidligere.

De fleste velger å ta med en note om regnskapsprinsipper, mens de øvrige må vurderes i forhold til hvor relevante de er for din virksomhet.

Dersom du har anleggsmidler er det for eksempel naturlig å ta med en noteopplysning om dette.

1. Regnskapsprinsipper m.v.

Det skal gis opplysninger om anvendte regnskapsprinsipper, herunder prinsipper for inntektsføring og omregning av utenlandsk valuta. Denne noten krever nå færre detaljer enn tidligere, blant annet plikter man ikke lenger å opplyse om endringer i regnskapsprinsipper.

2. Spesifisering av resultatregnskapet

Poster i oppstillingsplanen for resultatregnskapet som er slått sammen skal spesifiseres.

Lønnskostnader skal spesifiseres på lønninger, folketrygdavgift, pensjonskostnader og andre ytelser. § 6-6 annet ledd om sammenligningstall gjelder tilsvarende.

3. Fordringer, gjeld, garantiforpliktelser

Det skal opplyses hvor stor del av den regnskapspliktiges fordringer som forfaller senere enn ett år etter regnskapsårets slutt.

Samt hvor stor del av den regnskapspliktiges gjeld som forfaller til betaling mer enn fem år etter regnskapsårets slutt, hvor stor del av den regnskapspliktiges gjeld som er sikret ved pant eller lignende sikkerhet i den regnskapspliktiges eiendeler, og balanseført verdi av de pantsatte eiendeler.

Det skal opplyses om summen av garantiforpliktelser som ikke er regnskapsført og særskilt dersom slike garantiforpliktelser er sikret ved pant.

Det skal opplyses særskilt om samlet forpliktelse i form av pantstillelse, annen sikkerhetsstillelse og garantier til fordel for foretak i samme konsern.

4. Morselskap

Datterselskap skal opplyse om foretaksnavn og forretningskontor for morselskap som utarbeider konsernregnskap. Dette dersom datterselskapet inngår i konsolideringen.

Morselskap som ikke utarbeider konsernregnskap, skal opplyse om transaksjoner med datterselskaper og interngevinst på disse.

5. Anleggsmidler

For varige driftsmidler og immaterielle eiendeler skal det opplyses om:

  • 1. anskaffelseskost med spesifikasjon av balanseførte lånekostnader knyttet til egentilvirkede anleggsmidler,
  • 2. tilgang og avgang i løpet av regnskapsåret,
  • 3. samlede avskrivninger, nedskrivninger og reverseringer av nedskrivninger, og
  • 4. avskrivninger, nedskrivninger og reverseringer av nedskrivninger i regnskapsåret.

Merk at det skal ikke lenger opplyses om endring i avskrivningsplan.

Det skal opplyses om økonomisk levetid og valg av avskrivningsplan for immaterielle eiendeler.

Det skal opplyses om utgifter som har gått med til forskning og utvikling i regnskapsåret. Det skal videre opplyses om forventet samlet inntjening av pågående forskning og utvikling motsvarer medgåtte samlede utgifter. Arten av forskning og utvikling som drives skal angis.

Goodwill skal spesifiseres for hvert enkelt virksomhetskjøp. Avskrivningsplan for goodwill som er lenger enn fem år, skal begrunnes.

7. Ekstraordinære inntekter og kostnader

Det skal opplyses om størrelsen og arten av ekstraordinære inntekter og kostnader.

8. Fortsatt drift

Dersom det er usikkerhet om fortsatt drift, skal det opplyses om usikkerheten.

9. Tilleggsopplysninger

Spesifikke notekrav i regnskapsloven er ikke en komplett liste over noteopplysninger små foretak skal gi.

Det er et eksplisitt krav om å gi tilleggsinformasjon ut over notekravene når dette er nødvendig. Enten for å bedømme selskapets stilling og resultat. Eller for å gi et riktig bilde av eiendeler og gjeld.

NB! Listen over er ikke uttømmende. Heller ikke teksten/noteforklaringene. Se regnskapsloven for detaljer.

Hva er små foretak?

Disse reglene gjelder små foretak, og dersom du lurer på hva det er for noe, så vil det være de fleste besøkende på denne nettsiden og alle foretak som har lavere salgsinntekter enn 70 millioner og færre enn 50 ansatte. Og dersom du i tillegg har under 35 millioner i balanseverdier så er du definitivt innenfor.

Skrevet av Jan Inge Thomassen

Regnskapsfører med fokus på småbedrifter og tilgjengelig regnskapsinformasjon for alle. Har vært med fra DOS til web og opparbeidet variert erfaring fra en bransje i utvikling. Daglig leder i JITR AS.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar

jithomassen.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer