Myten om skattefrie feriepenger

Det er mange som tror at feriepenger er en skattefri tilleggslønn, slik at vi kan kose oss ekstra i ferien, men selv om utbetalingen er skattefri, betaler du skatt av feriepengene.

Nå er sommeren på hell og mange tilbake igjen på jobb, da kan det passe å skrive om dette, for det er jo ikke min hensikt å ødelegge ferien til folk, men det er forresten heller ikke “halv skatt” i desember, om du skulle lure på det.

 

Hva er feriepenger?

Feriepenger er, som de fleste kjenner til, en utbetaling man får istedenfor lønn i juni eller juli måned. Denne utbetalingen er 12% (eller 10,2%) av din samlede lønn for året, og den utbetales uten skattetrekk.

Det er årsaken til at de fleste har litt ekstra å rutte med i ferieukene.

 

Hvorfor er ikke feriepenger skattefrie?

Saken er den, at selv om feriepengene utbetales skattefritt, så skatter du av disse likevel. På slutten av året beregnes nemlig skatten din med grunnlag i alle utbetalinger gjennom året, som for de fleste vil være 11 månedslønner og 1 feriepengeutbetaling.

Det vil si at om du tjener 40 000 i måneden og fikk utbetalt 60 000 i feriepenger, så vil ditt skattegrunnlag for dette året være 40 000 x 11 = 440 000 + 60 000 = 500 000.

Det at man ikke trekker skatt fra feriepengeutbetalingen er tatt høyde for i skattetrekket de 11 andre månedene, hvor man trekker litt “for mye” skatt.

 

Det er heller ikke halv skatt i desember

Av samme årsak som nevnt over, er det heller ikke halv skatt i desember, til tross for at mange har halvt skattetrekk denne måneden.

Skatten blir nøyaktig den samme til slutt om du har halvt eller fullt skattetrekk i desember.

Etter min mening burde både feriepenger og halvt skattetrekk i desember være unødvendig, men det forutsetter naturlig nok at vi klarer å planlegge økonomien vår selv, uten denne typen “hjelp” fra arbeidsgiver.

 

Bildet er hentet fra Freepik.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar