Myten om skattefrie feriepenger

Det er mange som tror at feriepenger er en skattefri tilleggslønn, slik at vi kan kose oss ekstra i ferien, men selv om utbetalingen er skattefri, betaler du skatt av feriepengene.

Nå er sommeren på hell og mange tilbake igjen på jobb, da kan det passe å skrive om dette, for det er jo ikke min hensikt å ødelegge ferien til folk, men det er forresten heller ikke “halv skatt” i desember, om du skulle lure på det.

 

Hva er feriepenger?

Feriepenger er, som de fleste kjenner til, en utbetaling man får istedenfor lønn i juni eller juli måned. Denne utbetalingen er 12% (eller 10,2%) av din samlede lønn for året, og den utbetales uten skattetrekk.

Det er årsaken til at de fleste har litt ekstra å rutte med i ferieukene.

 

Hvorfor er ikke feriepenger skattefrie?

Saken er den, at selv om feriepengene utbetales skattefritt, så skatter du av disse likevel. På slutten av året beregnes nemlig skatten din med grunnlag i alle utbetalinger gjennom året, som for de fleste vil være 11 månedslønner og 1 feriepengeutbetaling.

Det vil si at om du tjener 40 000 i måneden og fikk utbetalt 60 000 i feriepenger, så vil ditt skattegrunnlag for dette året være 40 000 x 11 = 440 000 + 60 000 = 500 000.

Det at man ikke trekker skatt fra feriepengeutbetalingen er tatt høyde for i skattetrekket de 11 andre månedene, hvor man trekker litt “for mye” skatt.

 

Det er heller ikke halv skatt i desember

Av samme årsak som nevnt over, er det heller ikke halv skatt i desember, til tross for at mange har halvt skattetrekk denne måneden.

Skatten blir nøyaktig den samme til slutt om du har halvt eller fullt skattetrekk i desember.

Etter min mening burde både feriepenger og halvt skattetrekk i desember være unødvendig, men det forutsetter naturlig nok at vi klarer å planlegge økonomien vår selv, uten denne typen “hjelp” fra arbeidsgiver.

 

Bildet er hentet fra Freepik.

Legg igjen en kommentar