Likheten mellom bank og bruktbil

Ved kjøp av bruktbil har du muligheten for å få med noe ekstra på kjøpet om du er flink å forhandle, for eksempel splitter nye vinterdekk eller gratis service, men du har også de som er fornøyd med en isskrape.

Det var omtrent slik min kontakt i banken formulerte seg da han skulle forklare hvorfor renten jeg hadde på lånet mitt var langt dårligere enn den markedsledende renten jeg fikk da jeg tok opp lånet.

Pass på banken din

Som ung lånekunde var jeg nemlig ikke obs på hvordan bankene opererer, og da jeg fikk lån til mitt første boligkjøp til gode betingelser, trodde jeg at alt var i orden. De neste årene gikk lånebetalingene automatisk fra konto uten at jeg tenkte særlig over det, inntil jeg en dag sammenlignet renten jeg hadde med markedsrenten.

Jeg betalte langt mer enn jeg ville gjort i den billigste banken på listen, til tross for at mitt lån i sin tid var gitt til markedets beste betingelser.

Årsaken er at banken kan sette opp renten ved behov, eller beholde en høy rente på lånet ditt selv om styringsrenten går ned. Du skal få varsel om rentejustering, men må selv følge med på hva banken din driver med i forhold til andre banker, ellers risikerer du å tape mye penger, selv betalte jeg tusenvis av kroner for mye som følge av at jeg ikke fulgte med på dette.

Nye kunder prioriteres

Det fungerer slik fordi bankene møter hard konkurranse om nye kunder, og da er det laveste mulige rente som gjelder. Bankene blir dermed nødt til å strekke seg langt for å kapre nye lånekunder.

Med en gang kunden er hanket inn og lånepapirene signert, endres rollene. Da må du som eksisterende kunde passe på at banken ikke lurer deg, for det er de uoppmerksomme kundene som betaler for betingelsene nye kunder får.

Tenk bruktbilselger

Min tillit til banken var en del av årsaken til at jeg ikke fulgte med i timen og til syvende og sist har jeg ingen andre enn meg selv å takke, men det er ingen grunn til å la noe tilsvarende skje igjen, og du bør heller ikke tillate at det skjer med deg. Sammenligningen med en bruktbilselger er treffende.

Det beste rådet må derfor være å følge med og jevnlig sjekke betingelsene du har opp mot det som tilbys av andre banker. Ikke vær naiv. Tenk bruktbilselger!

PS. Hvor enn treffende sammenligningen med bruktbilselgere er, så er den kanskje ikke helt rettferdig overfor bruktbilselgere, som jeg tror er bedre enn sitt rykte.

Bildet (øverst) er hentet fra Freepik.

 

 

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar