Kjøp av tjenester på nettet

internett tjenesterInternettøkonomien har ført til en oppblomstring av tjenester som selges online, og du kan spare mye på å bruke rimelige tjenester på nettet fremfor norske, tradisjonelle firmaer. Her er det du bør vite om kjøp av tjenester på nettet.

Hva skal man velge? Norske, dyre og tradisjonelle firmaer, eller heller satse på kjøp av rimeligere tjenester både innenlands og internasjonalt?

Nils Lavik for jithomassen.no

Internettøkonomien

Internettøkonomien har ført til nye plattformer som gjør det mye lettere for tilbydere å jobbe hjemmefra, og der kunden kan befinne seg hvor som helst i verden. Dette skaper kraftig økning i konkurransen, som igjen øker sannsynligheten for å måtte betale langt mindre for mange tjenester enn hva tilfellet var før.

Leverandørene er nemlig fullstendig klar over at de konkurrerer mot flere, og gjør derfor sitt ytterste for å gi deg et så godt tilbud som mulig.

Denne formen for frilansjobbing er en av de raskest voksende arbeidsformene i verden.

Hvordan fungerer det?

Plattformene fungerer som moderne rubrikkannonser der tilbydere legger ut jobber som skal løses og frilansere gir tilbud, og der det er du som velger basert på kriteriene som er viktigst for deg. En av de kanskje største fordelene med å bruke frilansere, er at det er ukomplisert og behovsbasert. Man kan identifisere en oppgave én dag, legge ut en etterlysning den neste, for så – i Norge – å få svar fra en eller flere oppdragsgivere innen et par dager.

Hvilke typer tjenester?

Internasjonalt vil det for norske kunder selvsagt primært være tjenester som kan utføres via internett som er mest aktuelt, f.eks. design- og tekstjobber eller apputvikling. Men i Norge kan man finne tilbydere av nær sagt hva som helst, noe som spesielt kan være aktuelt for mange selvstendig næringsdrivende som opplever behov for hjelp av kortvarig art – alt fra administrativ assistanse en helg til noen som designer og snekrer møbler til kontorlokalene.

Kvalitet på tjenestene

Hva så med kvaliteten, og hva koster det? På profesjonelle koblingssider kan man lese anmeldelser fra fornøyde eller misfornøyde kunder, og dessuten se på tidligere arbeider. Ulike selskaper har varierende betalingsløsninger, der man f.eks. enten kjøper et abonnement eller betaler en service- eller administrasjonsavgift per betaling for utført jobb.

Et utvalg nettsider

Her følger noen utvalgte websider det kan være verdt å sjekke ut, både norske og internasjonale:

Freelancer

Et globalt selskap, men med egne avdelinger i enkeltland og sider på norsk. Freelancer er verdens største markedsplass for frilansere og konkurranseutsetting basert på antall brukere og prosjekter. Grunnet størrelsen kan du regne med å få konkurransedyktige bud på sekunder eller minutter, man betaler kun hvis man er 100% fornøyd, det er en chatfunksjon slik at man kan kommunisere med frilanseren underveis og følge med på fremdriften, og kundeservice er åpen 24/7.

Upwork

Stort, internasjonalt konsern som har mange fellestrekk med Freelancer.

Frilansguiden

Norges største møteplass for kunder og profesjonelle frilansere. Her kan du få tilbud på alt fra musikk til julebordet til salgs- og markedsføringstjenester, og man kan sortere på oppdragskategori og geografisk plassering.

Tjenestetorget

Dette er ikke en frilansbasert tjeneste, men en side der du legger ut info om behovet ditt hvorpå leverandører gir deg beskrivelse og pris på det de kan tilby. Hensikten er altså pris- og kvalitetssamenligning, og der leverandørene ikke kontakter deg direkte men popper opp fra en database. Bygd opp av kategoriene økonomi, juss, bolig og hjem.

Mitt anbud

Markedsledende i Norge på kobling mellom oppdragstakere og oppdragsgivere, men i likhet med Tjenestetorget ikke primært rettet mot leverandører som jobber frilans – men derimot enkeltpersonforetak og småbedrifter. Mitt anbud henvender seg til både privatpersoner og bedrifter, og man kan få hjelp til det aller meste. Du legger ut jobben, de sender forespørselen til relevante foretak. Så sammenligner du tilbud, jobben blir gjort, og du legger inn evaluering i etterkant.

Hvis du selv er enkeltpersonforetak eller leder en småbedrift, bør du selvsagt også vurdere å tilby tjenestene dine gjennom en av aktørene over eller andre alternativer!

Bokføring av online-tjenester

Hvordan man registrerer denne typen tjenester i regnskapet avhenger av om du benytter deg av en norsk eller utenlandsk tilbyder. Vi har tidligere skrevet denne artikkelen om online-tjenester i regnskapet, som tar for seg kontovalg ved kostnadsføring, mens denne artikkelen utdyper mva-behandling ved kjøp av online-tjenester fra utlandet.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar