Gaver i regnskapet

Om du gir gaver gjennom din virksomhet bør du sette deg inn i hvilke regler som gjelder, for det er ulike vilkår avhengig av om du gir gaver til egne ansatte, forretningsforbindelser eller til frivillige organisasjoner.

 Gave til ansatte

Alle ansatte er glade for å få gaver, men hvor mye kan du gi uten at det utløser skatteplikt for den ansatte? Og hva med fradrag for kostnaden i virksomhetens regnskap? Dette finnes det ganske tydelige regler på. Gaver i forbindelse med jubileer er skattefrie for mottaker og fradragsberettiget for giver under følgende forutsetninger:

 • Tjenestetid i bedriften: 25, 40, 50 eller 60 år med inntil 8000 kroner
 • Om gaven (for tjenestetid) består av gullklokke med inskripsjon: inntil 12.000 kroner
 • Bedriftsjubileum 25 år eller annet år delelig med 25 med inntil 3000 kroner
 • Bedriftsjubileum 50 år eller annet år delelig med 50 med inntil 4500 kroner
 • Bryllup eller bursdag: 50, 60, 70, 75 eller 80 år med inntil 3000 kroner
 • Går av med pensjon eller slutter etter minst 10 år i bedriften med inntil 3000 kroner
 • Premie for forbedringsforslag med inntil 2500 kroner

For alle punktene over er det en forutsetning at gavene består i noe annet enn pengebeløp. Da kan gaven mottas uten at mottakere behvøer å skatte av det og arbeidsgiver kan registerere dette på konto for gaver med fradrag. Dersom arbeidsgiver er i det ekstra gavmilde hjørnet og overskridet beløpene, vil det overskytende være skattepliktig for mottaker.

HVA MED JULEGAVER?

En julegave går under kategorien “andre gaver” til ansatte og er skattefrie for mottaker med en verdi inntil 1000 kroner dersom de består av annet enn pengebeløp. Arbeidsgiver kan ikke kreve kostnadsfradrag for gaven i regnskapet. Det vil si at den må regnskapsføres på konto for gaver uten fradrag.

OPPMERKSOMHETSGAVER

Gaver til egne ansatte av bagatellmessig verdi faller utenfor det man kaller fordelsbegrepet. De er dermed ikke skattepliktige for mottaker og det foreligger fradragsrett for giver. Man snakker da gjerne om blomster, konfekt og lignende – av mindre verdi. Jeg har ikke funnet et konkret beløp for hva Skatteetatens mener er bagatellmessig verdi og de jeg spurte sa at det ikke er noen beløpsgrense her. Dermed er det opp til hver enkelt å tolke hva som er bagatellmessig. Her er teksten fra Lignings ABC 2016:

1.2 Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi

Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, for eksempel blomster, konfekt, (rimelig) vinflaske mv. anses i praksis ikke som skattepliktig for mottaker. Dette gjelder både i og utenfor ansettelsesforhold. Slike gaver er skattefrie, selv om det samme år ved andre anledninger er gitt andre skattefrie gaver innenfor gjeldende beløpsgrenser.

GAVE MED LOGO

Arbeidsgivere ønsker naturlig nok kostnadsfradrag for mest mulig av det som virksomheten kjøper inn, derfor velger mange å gi de ansatte reklamegjenstander som gave. Det kan være et hvilket som helst produkt med firmalogoen påtrykket, som er bestilt i større antall for reklameformål. Velger man denne varianten kan virksomheten få fradrag for gaver med en verdi inntil 250 kroner (2016). Og hadde jeg hatt ansatte, skal du ikke se bort i fra at de ville fått en kjempeflott kaffekopp til jul i år. For eksempel noe slikt som dette:

Gave til forretningsforbindelser

Reklameartikler av typen nevnt over kan også være noe man gir til forretningsforbindelser, og da er det beløpsgrensen på 250 kroner som gjelder. Jeg vurderer å rive i en musematte til mine trofaste lesere, men har ikke satt de i produksjon enda. Før jeg gjør det kan det kunne det vært spennende å høre hva dere synes om noe sånt som dere ser nedenfor?

Men det er kanskje ikke alltid det passer med en gave med logo og man står selvfølgelig fritt også til å gi andre gaver til forretningsforbindelser. Enkle oppmerksomheter som en (rimelig) flaske vin, blomster eller lignende er fradragsberettiget for giver inntil samme beløp vi har nevnt ovenfor i henhold til Skatteetatens årlige takseringsregler (250 kroner for 2016). Også her gjelder regelen om at krans ved dødsfall ikke har noen beløpsgrense og er fradragsberettiget uavhengig av takseringsreglene.

FRADRAG FOR MERVERDIAVGIFT

Man får som hovedregel ikke fradrag for merverdiavgift for kjøp av gaver, det gjelder også gaver med logo som nevnt over. Men det er gjort et unntak for mindre gaver/oppmerksomheter til forretningsforbindelserav bagatellmessig verdi. Da kan man nemlig ifølge forskrift til mvaloven få fradrag for verdi opp til 100 kroner (inkl. mva).

Gave til frivillig organisasjon

Alle skatteytere kan kreve inntektsfradrag for gaver til frivillige organisasjoner. Forutsetningen er at gaven utgjør minst 500 kroner. Det er en øvre grense for fradrag på 25 000 kroner (2016). Har du enkeltpersonforetak er dette fradraget det samme som for deg som personlig skatteyter som for foretaket. Et aksjeselskap kan få fradrag for en slik gave som eget skattesubjekt samtidig som eieren av selskapet kan få et tilsvarende fradrag på sin selvangivelse dersom han gir en personlig gave i tillegg.

Liste over godkjente frivillige organisasjoner.

Noen gode kilder for mer informasjon om dette temaet:

KPMG

Skatteetaten – Lignings ABC 2016.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

2 kommentarer om “Gaver i regnskapet”

 1. Hei,
  Om man ønsker å gi bort Et gavekort på et arrangement, fra feks XXL på 200kr, hvordan skal kjøpet av dette gavekortet fra XXL konteres i regnskapet?

  Mvh Joakim

  Svar
  • Hei Joakim!

   Konto 5900 er naturlig å velge dersom det er gave til en ansatt. Konto 7420 dersom det er til en forretningsforbindelse (representasjon, maks 270kr) men her ligger det en del vurderinger om fradragsrett til grunn, så man havner fort på konto 7430 (gave uten fradrag) dersom representasjonskriteriet ikke oppfylles.

   Svar

Legg igjen en kommentar