Før regnskapet selv

Før ditt eget regnskap

Mange tror regnskap er så vanskelig og komplisert at det er umulig å gjøre på egenhånd. Sannheten er at de grunnleggende prinsippene i regnskapsføring er enkle å lære seg og at veldig mange kan gjøre hele eller store deler av jobben selv.

Kan du gjøre regnskapet selv?

Tid og interesse

Det finnes mange gode grunner til å føre sitt eget regnskapet, spesielt om du driver i noe mindre skala, som i et lite enkeltmannsforetak eller mindre AS. Dersom du har nok tid og interesse for den administrative delen av forretningsdriften, er det ingen grunn til at du skal betale noen for denne jobben.

Orden og enkel summering

Man hører ofte at regnskapsføring er vanskelig og at det tar lang tid å sette seg inn i ulike lover og regler. Og selv om man skal ha respekt for regnskapsfaget, så er det ikke nødvendig med overdreven respekt. Veldig mye av jobben er å holde orden i papirene og å sortere disse i kategorier, de fleste utregningene innenfor regnskap er enkle summeringer, pluss og minus og prosentregning.

 

Vanskelig å føre eget regnskap

Det er en utbredt oppfatning at det å føre sitt eget regnskap er komplisert.

Hvorfor føre regnskapet selv?

Det finnes mange grunner til å føre regnskapet selv. Her er noen:

Spare penger

Den mest åpenbare fordelen ved å føre sitt eget regnskap er at dette innebærer en kostnadsreduksjon for din virksomhet.

Innsikt i egen virksomhet

Involverer du deg selv i din egen regnskapsføring vil det ikke bare spare deg for kostnader, det vil også gi deg verdifull innsikt i og kontroll av egen virksomhet.

Du kjenner din virksomhet

Regnskapet gir et bilde av din virksomhet overfor kunder, leverandører og ulike offentlige instanser. Du kjenner selv din egen virksomhet best og er den beste til å gjøre denne jobben.

Vær oppdatert

Du kan være så oppdatert som du selv ønsker, uten at du behøver å vente på regnskapsfører for å gjøre ferdig den siste rapporten.

Spar Penger

Man sparer penger dersom man gjør regnskapet selv, men det er ikke den eneste grunnen til å gjøre det.

 

Hvordan begynner du?

Grunnleggende regnskapsprinsipper

Første steg for å føre sitt eget regnskap er å sette seg inn i de grunnleggende regnskapsprinsipper, som debet og kredit, resultat og balanse. Dette finner du mange eksempler på ved å søke på nettet.

Regnskapsprogram

Deretter behøver du programvare for å bokføre regnskapet og for å sende ut faktura. Dersom du har færre enn 300 bilag i løpet av året, er det fullt lovlig å føre regnskapet sitt på egenhånd ved hjelp av regneark. Har du flere bilag finnes det gode, brukervennlig programmer et par tastetrykk unna. Du kan lese mer om noen av disse på denne siden, hvorfor ikke teste ut Fiken, et brukervennlig alternativ. Har under 600 bilag i året kan regnskap i regneark være et god alternativ.

XCELLO
Leter du etter en lærerik, effektiv og brukervennlig måte å gjøre regnskapet selv på? Da bør du teste XCELLO.
Mer info

Noe eller alt

Det er ikke sikkert at du behøver å gjøre hele regnskapsjobben, det avhenger av din virksomhet (antall bilag og kompleksitet) og din evne til å finne ut av ting selv. For mange vil det være en god idè å gjøre noe på egenhånd, for deretter å levere arbeidet til en regnskapsfører for endelig kontroll og godkjenning.

For eksempel kan du prøve deg på den løpende bokføringen gjennom året, mens du får hjelp fra en regnskapsfører når det kommer til selvangivelsen.

Obs “disclaimer” 🙂

For enkelte vil det beste være å holde seg langt unna alt som har med regnskapsføring å gjøre og overlate hele jobben til de som har peiling på det, om du tror du tilhører denne kategorien er sannsynligvis det beste at du finner deg en regnskapsfører først som sist. De fleste som i det hele tatt har funnet dette blogginnskuddet bør imidlertid ha nok interesse for prosessen til å være i stand til å gjøre noe regnskapsarbeid på egenhånd.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar