En liten påskenøtt

Nå har sannsynligvis de fleste av dere tatt påskeferie, og da er det lov å glemme at det snart er mai og tid for å levere skattemeldingen. I alle fall for noen dager.

Og da kan det passe med litt lett påske-underholdning, så hvorfor ikke prøve å knekke denne påskenøtten:

Tre frøkner har spist en lett påskefrokost og får en regning på 300 kroner. De betaler kontant 100 kroner hver. Servitøren tar med seg betalingen til restaurantens regnskapsfører som påpeker at frøknene skulle hatt påskerabatt og bare betalt 250 kroner. Servitøren får derfor med seg femti kroner i form av fem 10-kroners mynter tilbake til frøknene. Han klør seg i hodet. Siden fem mynter på tre frøkner ikke går opp, velger han å gi frøknene èn 10-krones mynt hver, mens han selv tar 20 kroner i sin egen lomme som tips, så blir alle fornøyde, tenker han, og det blir de. Men etter at frøknene har gått ut døren stopper servitøren og tenker seg om. Nå har hver frøken fått tilbake 10 kroner hver av den hundrelappen de betalte, og dermed betalt 90 kroner hver. Tre ganger 90 er 270 kroner. Servitøren har 20 kroner i lommen. 20 pluss 270 er 290 kroner. Så hvor ble det av den siste 10 kroningen?

 

Og klarer du å knekke denne påskenøtten burde du ha alle forutsetninger for å gjøre regnskapet riktig også. Lykke til!

 

Dette er en fritt oversatt versjon av en kjent hjernetrim-oppgave som første gang ble publisert av RM Abraham i 1933 i boken med den spennende tittelen: “Diversions And Pastimes With Coins, Cards, String, Paper And Matches.”

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar