Brukerveiledning for regnearket

Velg selskapsform her:

 

Aksjeselskap og enkeltpersonforetak

 

Boligsameie og borettslag

 

  • Foreninger og lag kan bruke veiledning for aksjeselskap og enkeltpersonforetak.

Om brukerveiledningen

Brukerveiledningen går igjennom regnearket arkfane for arkfane, med detaljerte forklaringer til hvordan disse fungerer og henger sammen. Noen av dere vil kanskje skjønne logikken raskere enn andre, men det har vært et poeng å være detaljert nok til å få med alle som bruker regnearket, selv de med lite regneark- og regnskapserfaring fra tidligere. Dersom du ikke har kjøpt regnearket enda, men er nysjgerrig på å skaffe deg fullversjonen, er du naturligvis også velkommen til å lese mer.

 

Teknisk

Regnearket kommer i tre versjoner/formater. Hvilken du skal bruke av henger av hva slags regneark program du benytter på din maskin. Versjonene som følger med er disse:

  • (ods) Versjon for Open Office, LibreOffice, etc.
  • (xls) Versjon for “gammel” Excel (1997-2003)
  • (xlsx) Versjon for nyere Excel (2007-2016)

Dersom du har problemer med regnearket er det bare å ta kontakt så finner vi ut av det.

 

Miniguider

Jeg vil lage små miniguider for ofte stilte spørsmål, og sletting av eksempelposteringer er et av disse. Lurer du på hvordan du gjør det finner du svaret her:

 

Slik sletter du eksempelposteringene

 

Versjoner

Brukerveiledningen har skjermbilder fra 2018 versjonen av regnearket, men funksjonene i 2017 er tilsvarende.

Brukerveiledningen for enkeltpersonforetak og aksjeselskaper er slått sammen til èn, fordi de fleste registreringer vil være felles. Hovedforskjellen er at regnearket for enkeltpersonforetak har privatkontoer og enklere skattebehandling, mens regnearket for aksjeselskap har andre kontoer for egenkapital og årsavslutning/skattekostnad. Jeg vil ha forklaringer på begge og prøve å være tydelig der hvor det er forskjeller.

Brukerveiledningen for sameie og borettslag kommer i en egen versjon. Dette regnearket er tilpasset innbetalinger fra ulike boligseksjoner/eiere, og kostnadskontoer er laget med tanke på kostnadene et sameie vil ha. Regnearket er noe enklere enn regnearket for virksomheter, for eksempel vil ikke merverdiavgift være aktuelt her, man har behov for andre rapporter.

Erfaring med regneark

Det er en fordel om du har brukt litt regneark på forhånd, men det er ingen forutsetning, brukerveiledningen er skrevet for nybegynnere. Ber derfor om at mer erfarne brukere har litt tålmodighet med enkelte detaljerte avsnitt som er skrevet for å fange opp flest mulig, brukerveiledningen skal likevel være relevant for alle typer brukere.

Før man begynner

Det kan være en god ide å lagre to kopier av regnearket før du setter i gang. Da har du en sikkerhetskopi du kan gå tilbake til om noe skulle gå skeis eller om du skulle være uheldig å ødelegge formler eller lignende. Da vil du også kunne gå tilbake og se på eksempelposteringene på nytt, dersom du skulle ha behov for det (du må slette eksempelposteringene før du setter i gang med ditt eget regnskap).

 

Jeg bruker grafikk fra Freepik for å illustrere brukerveiledningen: [1] [2] – [3] [4].