Bruk av privat bil i enkeltpersonforetak

Hvis du bruker din private bil i i enkeltpersonforetaket kan du få fradrag for kilomterene du kjører. Men det er et par ting du må passe på.

Og før jeg fortsetter vil jeg presisere at denne artikkelen ikke handler om bruk av yrkesbil (her gjelder egne regler). Hvis du kjører over 6000 kilometer i næring vil bilen din som hovedregel regnes som yrkesbil.

Under 6000 kilometer

Et av vilkårene for å kreve fradrag for kilometerne du kjører er med andre ord at du ikke kjører over 6000 kilometer i næringsvirksomheten i løpet av året, gjør du det vil bilen din nemlig regnes som en yrkesbil.

En yrkesbil skal som hovedregel tas inn i regnskapet og du får fradrag for saldoavskrivninger (noe du kan lese mer om her), samt kostnader til bilbruk slik som drivstoff, reparasjoner og vedlikehold. Bruker du også yrkesbilen privat vil du beskattes for den private bruken, men det blir ikke noe mer utdypende informasjon om yrkesbil i dette innlegget, for dette handler om bruk av privat bil i næring.

Bruker du din private bil i næringen, under 6000 kilometer i året, kan dette altså kvalifisere for at du kan få fradrag for kilometerne, men du har fremdeles noen vurderinger å gjøre.

Yrkesreise og arbeidsreise

Du får nemlig fradrag for yrkesreiser men ikke for arbeidsreiser. Og når du skal vurdere hva som er hva, er arbeidssted sentralt.

En reise mellom hjem og fast arbeidssted eller mellom faste arbeidssteder er en arbeidsreise og ikke fradragsberettiget.

En fradragsberettiget yrkesreise er en reise mellom hjem og ikke fast arbeidssted. Det kan også være mellom fast arbeidssted og ikke fast arbeidssted eller reise mellom ikke faste arbeidssteder.

Som eksempel kan man anta at en håndverker som reiser rundt til forskjellige kunder/jobber vil ha mange yrkesreiser, mens en konsulent som jobber ut fra et fast kontor ikke vil ha så mange yrkesreiser, med mindre han også drar rundt til ulike kunder på oppdragene sine.

Kilometersats fradrag

Sats for fradrag er 3,80 per kilometer for inntektsåret 2016. Dette fører du i post 7080/2057 i Næringsoppgave 1 eller i Næringsrapport skatt.

Oppdatering* Tilsvarende sats for fradrag for kilometer for 2017 og 2018 er 3,50 pr kilometer.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar