Billig regnskapsfører søkes

shopping regnskapRegnskapsbransjen virker å ha høyt gjennomtrekk av kunder som shopper rundt år etter år på jakt etter billigste alternativ. Dette er ikke nødvendigvis en fordel, verken for kunde eller regnskapsfører.

Jeg har ingenting imot at kunder sjekker alternativer og bytter når de ønsker, det kan i mange tilfeller være et godt valg og det er heller ikke lett å finne riktig regnskapsfører på første forsøk, men enkelte virker å ha feil fokus og glemmer det store bildet.

Verdien av historikk

Det er nemlig fort gjort å undervurdere verdien av en regnskapsfører som kjenner deg og din virksomhet, noe du aldri vil oppleve om du bytter hvert år. Det tar tid å utvikle relasjoner og med et langvarig samarbeid vil man ha bedre forutsetninger for å finne gode løsninger, både når det kommer til måten man samarbeider på, men også hvordan man bruker regnskapet som et verktøy for å utvikle virksomheten.

Når regnskapsføreren blir kjent med din bedrift vil du få en nyttig samarbeidspartner fremfor en litt dyr kalkulator med armer og ben.

En samarbeidsparter kan gi deg råd på en helt annen måte, som kan bli mye mer verdt enn det du eventuelt sparer på å bytte. Dessuten kan du bruke mindre tid på å lete etter en billigere regnskapsfører og mer tid på virksomheten din.

Og når man snakker om billig…

Timepris er ikke alt

Mange er altfor opphengt i timepris, men glemmer at alle jobber i vidt forskjellig tempo, med ulike metoder. Dessuten finnes det både gode, dårlige, grundige, lettvinte, smarte, mindre smarte, raske og trege regnskapsførere, de er mennesker med vidt forskjellige egenskaper timeprisen ikke sier noe om.

Èn ting er å finne regnskapsføreren med lavest timepris, en annen ting er hvor mange timer denne bruker og kvaliteten på arbeidet som utføres. Og ikke minst, hvordan dere kommuniserer sammen.

Ensidig fokus på timepris er ikke nødvendigvis en fordel for noen av partene. Ikke for deg som kunde, fordi det utelukker en del momenter du burde tatt høyde for. Og ikke for regnskapsføreren, fordi timepris aldri vil vise hele bildet, samme hvordan man ser på det.

For selv om det er lett å skjønne at man som liten kunde er opptatt av kostnader, så kan det lønne seg å tenke to tanker samtidig, og heller vurdere hvilket samarbeid du ønsker med din regnskapsfører.

Velg riktig regnskapsfører

Det er ikke enkelt å finne riktig regnskapsfører, men med de nevnte forhold i bakholdet tror jeg du er et skritt nærmere. Dersom du allerede har en regnskapsfører du ikke er fornøyd med, kan det være en god start å å tenke gjennom og notere deg hva som er feil med nåværende samarbeid, og dermed hva du ønsker fra den du bytter til. Eventuelt spørre om dette er noe nåværende regnskapsfører kan få til likevel.

Om du står igjen med en kort liste med krav eller ønsker, er du allerede en mer bevisst kunde, samtidig er dette noe du kan presentere for regnskapsføreren du i neste omgang du tar kontakt med.

Krav eller ønsker kan være kommunikasjonsform, rapportering, påminnelser, jevnlige kundemøter, rådgivning, eller hva som helst annet, bare det er mer enn “så billig som mulig”. Din virksomhets behov vil være avgjørende, det samme vil måten du organiserer regnskapsarbeidet innad i din bedrift. Hva eller hvor mye du eventuelt ønsker å gjøre selv er også en viktig faktor.

Så hvor starter du?

Her er noen tips for å hjelpe deg litt videre:

  • Vennskap og kjennskap. Snakk med venner som også driver for seg selv: Hvem bruker de? Er de fornøyde? Har de erfaringer de ønsker å dele? Dette er en av de beste og vanligste måtene å finne ny regnskapsfører på.
  • Tilgjengelig informasjon. Søk på nettet, sjekk ut hjemmesider. Informasjonen du finner kan si mye om et firma, men ikke la deg lure av en fancy hjemmeside, og kims heller ikke av et solid firma med flinke ansatte som ikke har oppdatert seg online på en stund. Gjør en totalvurdering.
  • Lokalpatriot? Søk i nabolaget og nærområdet/nærmeste by eller tettsted dersom det er viktig for deg med lokal tilhørighet, eller at du kan møte opp fysisk på et kontor og ha en samtale sammen over en kopp kaffe. Hvor viktig dette er vil variere fra person til person.
  • Personlig relasjon. Husk at du skal samarbeide med en person, den som blir din konsulent, og ikke et firma, det er relasjonen du får til personen du samarbeider med som er det viktigste.
  • Bransjekunnskap. Opererer du i en bransje hvor det kreves spesialkunnskaper kan det være en fordel om din regnskapsfører har erfaring med denne bransjen fra før av. Spør hvilke kunder de har i sin portefølje ikke aksepter en uerfaren konsulent om du ikke selv er godt inne i regelverket.

Dette er bare noen punkter som kan være verdt å tenke over ved bytte av regnskapsfører. Totalt sett håper jeg denne artikkelen kan hjelpe deg å gjøre gode vurderinger i prosessen.

Lykke til!

 

Bildet øverst er hentet fra Freepik.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar