Be om hjelp i tide

Det er aldri for sent å be om hjelp til regnskapet, men du kan spare deg for en dyr erfaring hvis du er tidlig ute.

Mange kommer til meg med regnskap som har vært ført feil over lang tid, noe som gjør opprydningsarbeidet unødig omfattende.

Gjør gjerne regnskapet selv

Aller først, det er mange fordeler ved å gjøre hele eller deler av regnskapet selv, og det er fullt mulig å gjøre dette helt riktig helt selv, men du må vite hva du driver med.

Ikke sikker på hva du driver med?

Be om hjelp fra en som kan litt mer enn deg eller les deg opp slik at du lærer deg riktig fremgangsmåte før du fortsetter, da unngår du å repetere en feil flere ganger.

Feil tar tid

Å føre feil kan bli en dyr erfaring. Det tar tid å rydde opp i et regnskap med mye feil, og regnskapsføreren du får hjelp av skal ha betalt for denne tiden.

Det er ikke slik at en regnskapsfører kan trylle alt riktig uten å bruke tid, og selv ikke den mest erfarne har utviklet øyne som ser igjennom feilregistreringer med røntgensyn.

Et regnskap med mye feil betyr avstemming av vesentlige poster tilbake i tid, i enkelt tilfeller kan det være snakk om år tilbake. Noen ganger må man finne ut av kompliserte feilregistreringer hvor løsningen ikke sier seg selv med en gang. Etter å ha funnet ut av feil må man gjøre korrigeringer og sende inn nye rapporter.

Korrigeringen av feilene kan gå begge veier, og like gjerne medføre ekstra innbetalinger som tilbakebetaling av for mye innbetalt (oftest skatt, mva eller arbeidsgiveravgift). Det er ikke dermed sagt at en ekstra innbetaling er en ekstra kostnad, det er bare en nødvendig følge av å gjøre regnskapet riktig.

Be om hjelp i tide

Jeg opplever at mange ber om hjelp først når man får en rapport i retur fra Skatteetaten, eller feilmelding på en innsending. Da viser det seg ofte flere feil som ligger bak.

Det er aldri for sent å be om hjelp, men om feilene oppdages tidligere vil de være både enklere og billigere å rette opp.

Husk også at Skatteetaen kan velge ut regnskapet ditt for kontroll, og da bør det være riktig. Avhengig av type feilregistreringer og saksbehandlers totalvurdering av din sak, kan du risikere straffegebyr, bøter eller tilleggsskatt.

Enkle sjekkpunkter

Ved å se på enkle sjekkpunkter i regnskapet kan du oppdage feil før det går for langt.

Noen av disse sjekkpunktene kan være:

  • Bankavstemming: se at banken i regnskapet stemmer med kontoutskriften
  • Skyldige offentlige avgifter: se at saldo på gjeldskontoene stemmer med oppgavene som sendes inn
  • Kunde og leverandørreskontro: se at åpne poster stemmer med virkeligheten

Kvalitetssjekk

Ta gjerne kontakt med JITR AS for tilbud om en kvalitetssjekk av ditt regnskap, en systematisk gjennomgang av registreringer og saldobalanse, med formål å avdekke feil og mangler.

Var denne informasjonen nyttig? Del den med noen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar