Firmagave – hvor mye kan du gi skattefritt?

Det er lov å være gavmild, men det er også lurt å være smart slik at du ikke gir gaver som utløser skatteplikt for mottakeren. Her er alt du trenger å vite.

Gi så skal du få, er det noe som heter. Men når du gir gaver gjennom firmaet er det nødvendig å vite hvilke satser som gjelder.

Vi ser nærmere på gave til ansatte, forretningsforbindelser og frivillige organisasjoner.

Gave til ansatt

Alle ansatte er glade for å få gaver, men hva og hvor mye kan du gi uten at det utløser skatteplikt? Og hvordan registreres kostnaden i regnskapet?

Det er faste årlige satser for gaver til ansatte, eller nærmere bestemt «skattefrie gaver i arbeidsforhold». Her finner man for eksempel at firmaet kan gi gaver for beløp inntil:

  • 8000 kroner når arbeidstaker har vært ansatt i 20 år (og deretter hvert 10 år)
  • 4000 kroner til en ansatt som fyller 50 år (og deretter hvert 10 år)
  • 4000 kroner til ansatt som gifter seg.
  • 4000 kroner for ansatt som slutter eller går av med pensjon (etter minst 10 år).

Gaven er skattefri for mottaker så lenge man holder seg innenfor beløpsgrensene. Merk at overskridende beløp vil være skattepliktig.

Det er også en forutsetning at  gaven består i noe annet enn pengebeløp (gavekort aksepteres).

Julegave ansatte

En julegave til ansatte går under kategorien «andre gaver»  i årlige satser og er skattefrie for mottaker med en verdi inntil 5000 kroner gitt samme begrensninger som nevnt over.

I denne kategorien finner man også sommergave til ansatte, påskegaver til ansatte etc. for de som har en slik ordning. Da vil total verdi måtte vær innefor

Beløpsgrensen her har lenge vært 2000 kroner, men ble satt opp til 5000 kroner i 2021. Det er mao. en grunn til være ekstra gavmild.

Nytt er også at julegaver ikke lenger behøver å gis som en «generell ordning» i bedriften. Det vil si at hver enkelt kan få det den ønsker seg. Man kan også refundere utlegg den ansatte har hatt, noe som i praksis vil si at nesten hva som helst kan være en gave under det nye regelverket.

Gi den ansatte medlemsskap på treningsenter, ferietur eller betaling av strømregninger. Alt er lov. Styremedlemmer kan også få!

Vin og konfekt som gave til ansatt

Enkle oppmerksomheter slik som vin, konfekt eller blomster er ikke omfattet av regelverket over.

Det vil si at de kan gis uten at det utløser skatteplikt for mottaker.

Her er det ingen beløpsgrense så lenge gaven er innenfor et «rimelig prisnivå».

Det er verdt å merke seg at en slik gave kan komme utenom gaver nevnt over. Som betyr at vin og konfekt på bursdagen til den ansatte ikke blir skattepliktig selv om denne også får en skattefri julegave på maksbeløpet på 5000 kroner.

Krans ved dødsfall har ingen beløpsgrense.

Kostnaden er fradragsberettiget i regnskapet

Arbeidsgiver får fradrag for gavebeløpet og kan registrere dette på konto 5900 – Gaver. 

Dette i motsetning til før, da gaver i arbeidsforhold ikke var fradragsberettiget for arbeidsgiver. En regel som medførte at mange valgte å gi de ansatte en gave med logo som ga fullt fradrag i regnskapet.

Før de nye reglene var altså sjansen for å en slik stilig kopp av arbeidsgiver betydelig større.

Det er heller ikke mva-fradrag for gaver, uavhengig av om den har logoen trykket på eller ikke

Gave til forretningsforbindelser

Reklameartikler av typen nevnt over kan også være noe man gir til forretningsforbindelser. Da vil giver kunne få både skattefradrag og fradrag for merverdiavgift for kostnaden så lenge gaven er av bagatellmessig verdi.

Bagatellmessig verdi i dette tilfellet er 1oo kroner, ifølge mvaloven § 1-3-6.

Alternativt kan man gi enkle oppmerksomheter som vin og konfekt til en forretningsforbindelse. Men i motsetning til denne typen gaver til ansatte (nevnt over), har man faste satser for dette når det kommer til forretningsforbindelser.

Det vil si at man kan gi en slik gave for inntil 281 kroner til kunder eller andre samarbeidspartnere.

Ut over dette er det som hovedregel ingen fradrag for gave til forretningsforbindelser. Da må giver føre gaven på konto som ikke gir skattemessig fradrag, for eksempel 7430 – Gave, ikke fradragsberettiget.

Merk at man kan gi en såkalt erkjentlighetsgave skattefritt med inntil 500 kroner utenfor arbeidsforhold. Dette er ment for enkeltstående arbeidsprestasjoner, og må bestå av annet enn pengebeløp.

Gave til frivillig organisasjon

Alle skatteytere kan kreve inntektsfradrag for gaver til frivillige organisasjoner. Forutsetningen er at gaven utgjør minst 500 kroner.

Det er en øvre grense for fradrag på 50 000 kroner (2021). Har du enkeltpersonforetak er dette fradraget det samme som for deg som personlig skatteyter som for foretaket.

Et aksjeselskap kan få fradrag for en slik gave som eget skattesubjekt samtidig som eieren av selskapet kan få et tilsvarende fradrag på sin selvangivelse dersom han gir en personlig gave i tillegg. Gaven må gis til en godkjent frivillige organisasjoner.

Skrevet av Jan Inge Thomassen

Regnskapsfører med fokus på småbedrifter og tilgjengelig regnskapsinformasjon for alle. Har vært med fra DOS til web og opparbeidet variert erfaring fra en bransje i utvikling. Daglig leder i JITR AS.

Lei av dansende grafer og kolonnediagram?

XCELLO har kun det nødvendige for regnskapet til en liten virksomhet.

Mer info

Legg igjen en kommentar

jithomassen.no benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer